De gemeenteraad hoort bij verordening de vergoeding voor raadsleden vast te stellen. Tijdens de raadsvergadering van 19 mei moest de raad over deze verordening ‘Rechtspositie raadsleden’ een besluit nemen. Een door GroenLinks en PvdA ingediend amendement om de vergoeding op 90% van het maximum vast te stellen, werd door een raadsmeerderheid afgewezen.

Jaarlijks stelt de minister van Binnenlandse Zaken de maximale hoogte vast van de vergoeding voor de werkzaamheden van raadsleden. Voor 2011 is dat € 889,- bruto per maand. Bij wet mag de vergoeding met niet meer dan 20% verlaagd worden. Het raadslidmaatschap wordt in principe uitgeoefend naast een gewone baan. Daarnaast krijgen raadsleden ook een door de minister vastgestelde onkostenvergoeding.

In Culemborg wordt de maximale raadsledenvergoeding uitgekeerd. Nu er op veel gebieden moet worden bezuinigd kan de raad een bijdrage leveren door een deel van de vergoeding in te leveren, is het standpunt van de GroenLinksfractie.


Omdat de raad de vrijheid heeft om te kiezen voor een vergoeding tussen de 80 en 100% van het bedrag dat door de minister is bepaald en het vaststellen van de verordening daarvoor het juiste moment is, dienden GroenLinks en PvdA een amendement in om de vergoeding met 10% te verlagen. De besparing zou jaarlijks meer dan € 22.000 hebben opgeleverd.

Zonder verdere argumentatie gaven VVD en SP het amendement het predicaat ‘symboolpolitiek’ mee.

De CU steunde het GroenLinks-PvdA-voorstel wel, maar stelde dat de besparing "een symbolisch bedrag" was. Wie echter de lijst met de eerder dit jaar door het college voorgestelde bezuinigingen doorneemt ziet daar heel wat bedragen op staan die jaarlijks veel minder opbrengen.

Vooral D66 reageerde fel en kwam met een eigen motie om álle kosten van de raad onder de loep te nemen. Ook GroenLinks stemde voor deze motie hoewel die eigenlijk overbodig was. De griffie is al lang bezig met dit thema naar aanleiding van eerdere moties hierover. Bijvoorbeeld door papierloos te gaan werken.

De gemeenteraad stelt regelmatig ook andere verordeningen vast die invloed hebben op de portemonnee van Culemborgers. Zo bepaalde de raad in maart 2009 in een verordening dat de langdurigheidstoeslag voor minima wordt toegekend bij een inkomensgrens van 100% (en niet bij het wettelijk toegestane maximum van 120%).

Het afwijzen van het GroenLinks-PvdA-amendement liet zien hoe raadsleden een stevig besluit om het maximum voor de eigen vergoeding los te laten, probeerden te ontwijken.


Column ‘Raadspraat’ in Culemborgse Courant 31 mei 2011 van Jorien Visser-Vreugdenhil

http://www.culemborgsecourant.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/Raadspraa…