Ontwikkeling Watertoren
GroenLinks Culemborg is enthousiast over het particulier initiatief ‘Watertorenkwartier’. Zeker omdat de Watertoren beeldbepalend is voor Culemborg. De enthousiaste initiatiefnemer was aanwezig met foto's, een maquette en informatie over het plan.
We hebben voor instemming gevraagd naar de risico’s van het project. De wethouder gaf aan dat veel van onze zorgen in de anterieure overeenkomst zijn geregeld. Deze overeenkomst is niet openbaar, maar gaat in op zaken als: een zelfbewoningsplicht, het onderhoud van de Watertoren en dat kop van de Watertoren beeldbepalend is. Echter het risico dat een initiatiefnemer op een gegeven moment stopt is door een overeenkomst niet uit te sluiten zo is gezegd.
Verder hebben we gevraagd naar de mogelijkheid voor het aanwijzen van de Watertoren als gemeentemonument. De procedure hiervoor krijgen we toegestuurd. In het verleden is hier wel over gesproken, maar er heeft geen aanwijzing plaatsgevonden.
De wethouder heeft ter plaatse de initiatiefnemer gevraagd om bijvoorbeeld jaarlijks een bijdrage van de kopers van de woningen te vragen als borging voor onderhoud van de Watertoren. Dit kan bijvoorbeeld door het oprichten van een VVE. De initiatiefnemer neemt dit advies mee in zijn overwegingen.
Tot slot hebben we gevraagd naar lessen uit de participatieprocessen die er zijn geweest met de buurt. De wethouder heeft toegezegd de lessen mee te nemen als input voor de nieuwe Omgevingsvisie.
Oprichting Circulair textielcentrum
De AVRI en Werkzaak hebben hun beider doelstellingen voor minder afval en het meedoen van mensen aan de maatschappij gecombineerd, door te komen met het voorstel voor de oprichting van een circulair textielcentrum in de Regio Rivierenland. Een mooi initiatief wat GroenLinks Culemborg betreft om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te ondersteunen waarmee er tegelijkertijd wordt bijgedragen aan het halen van circulaire doelen, wat heel erg nodig is. Textiel levert op dit moment een grote bijdrage aan de CO2-uitstoot.
CirTex zoals de organisatie gaat heten, draagt bij aan het doel (zoals door Rijksoverheid gesteld) om een 100% circulaire gemeente te zijn in 2050. Initiatieven die hier onderdeel van kunnen zijn, steunen wij graag.
We hebben nog gevraagd naar de precieze start, omdat er in 2022 gestart gaat worden met de oprichting en daarna een zo circulair mogelijk business model. En wat de reden is dat circulariteit stap voor stap gerealiseerd wordt; wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met het ingezameld textiel van een te lage kwaliteit voor circulaire doelen?
De wethouder heeft aangegeven dat nader onderzoek nodig was of twee gemeenschappelijke regelingen een initiatief als dit mochten starten, dat is het geval. En er wordt gekeken of het textiel van lage kwaliteit wel degelijk een nieuw leven kan krijgen (upcycling). De raad stemt op 9 juni waarschijnlijk over het raadsvoorstel. GroenLinks is voor.
Rekenkamerrapport woonbeleid
GroenLinks heeft de Rekenkamercommissie bedankt voor het rapport en de aanbevelingen om het woonbeleid in Culemborg te verbeteren. We zien dat het college al werkt maakt van de aanbevelingen zoals juridische mogelijkheden om inwoners voorrang te geven op woningen en het ombouwen van kantoorpanden tot appartementen.
Aan het college hebben we nog gevraagd of het minimale percentage sociale woningbouw á 25 procent in de wijk Parijsch nu wordt gehaald. Gelukkig wel zo blijkt uit antwoorden van de wethouder. Hiervoor zijn wel de nieuwe woningbouwplannen in Linieveld nodig, dit is de laatste buurt in Parijsch. GroenLinks heeft in 2018 en 2019 aangedrongen op sociale en groenere woningbouw en eerder dit jaar heeft de raad groen licht hiervoor gegeven. Lees meer.
Transitie- en transformatieplan Stationsomgeving
Voor GroenLinks is woningen bouwen in de stationsomgeving een logische keuze. Er zijn vele en ook betaalbare woningen keihard nodig. Verdere ruimte in de stad is beperkt. En we willen het groen in het buitengebied zo veel mogelijk groen houden en kwalitatief groener maken.
Tegelijkertijd zien en erkennen we dat deze woningbouwontwikkeling voor bedrijven in het stationsgebied gevolgen heeft die hun bedrijfsvoering raakt, en ook werknemers. Daarom vinden we het transitie- en transformatieplan dat voorligt belangrijk. Hierin staat volgens GroenLinks een zorgvuldig en helder proces in hoe en met de gebruikers in de stationsomgeving wordt omgegaan. We hebben er vertrouwen in dat de werkorganisatie hier goed uitvoering aan gaat geven. Het plan is door de raad aangenomen.