Dertien weken na de verkiezingen ligt er het raadsprogramma ‘Ruimte voor de Stad’ waaraan acht partijen hebben meegewerkt en dat door zeven partijen is ondertekend. Echt een verandering ten goede voor de stad. 
We zijn supertrots op het resultaat: een ambitieus programma voor een sociaal en duurzaam Culemborg. Denk aan het stimuleren van de fiets, tegengaan van armoede en schulden, menselijke zorg op maat, betrekken van jongeren, onderstrepen van cultuur en sport als belangrijke verbinders, het vergroenen en energieneutraal maken van onze stad, in een bruisend Culemborg.

Het raadsprogramma is vooral vernieuwend qua aanpak & daar zijn we blij mee. We willen een beter samenspel mét de stad waarin ook echt ruimte is voor de stad. Met een raad waarin fracties samenwerken en waarin iedereen wordt uitgenodigd mee te doen.

Dát is nieuw, heel nieuw zelfs en team GroenLinks gaat zich daarvoor inzetten. Graag met de andere partijen en mensen die deze ambities met ons delen: samen!

Tot slot reageerde GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon tijdens de raadsvergadering: “Er staat een pot met goud op ons te wachten als dit ons lukt. Top dat we dit nu gewoon gaan doen! En laten we vooral zelf het goede voorbeeld geven.”

Nieuw college
Nadat het raadsprogramma is vastgesteld, werd ook het nieuwe college benoemd. Wij wensen Joost Reus (GL), Monica Wichgers (CvN), Collin Stolwijk (D66) en Simon Buwalda (CDA) veel succes! Op mooie jaren voor de stad.  De portefeuilleverdeling van het gehele college is als volgt:

Burgemeester Gerdo van Grootheest > Wettelijke taken, Bedrijfsvoering, Personeelszaken 
Wethouder Joost Reus > Duurzaamheid, Verkeer, Cultuur 
Wethouder Monica Wichgers > Economie, Ruimte, Wonen 
Wethouder Collin Stolwijk > Financiën, Werk en inkomen, Onderwijs 
Wethouder Simon Buwalda > Zorg en Welzijn, Sport, Gezondheid

Fietsbrug over de Lek
Deze week kwam het nieuws naar buiten dat de fietsbrug bij Vianen die vrijkomt, niet hergebruikt gaat worden door Rijkswaterstaat voor een verbinding tussen Culemborg en Houten. Dat vinden wij jammer, want het leek een mooie kans. GroenLinks-raadslid Bas de Jong heeft daarom aan het college gevraagd hoe het proces verder gaat en er een regionale en landelijke lobby gestart wordt met de gemeente Houten en provincies Gelderland en Utrecht, waarmee inmiddels goede relaties zijn opgebouwd. Het fietsen willen we stimuleren en de fietsbrug zou een belangrijk onderdeel kunnen zijn van een toekomstige (snel)fietsroute. 

Wethouder Joost Reus antwoordt dat de kosten dusdanig hoog waren dat hergebruik geen begaanbare weg is, en zelfs vergelijkbaar met een nieuwe fietsbrug. Daarom stelt de wethouder voor om dit mee te nemen in het nieuwe Gemeentelijke Verkeer- en Vervoersplan dat het komende half jaar wordt opgesteld. Dan kan de raad weloverwogen keuzes maken over grote infrastructurele maatregelen, waaronder de gewenste verbetering van mobiliteit bij de spoorse doorsnijdingen. Denk aan de Vianense Poort anders inrichten en een fietstunnel bij het station. Daar kijkt GroenLinks naar uit! Ondertussen werkt het college aan een Mobiliteitsagenda waarin de fietsbrug is opgenomen en heeft het ook regionaal in beide provincies aandacht. 

Evenementenbeleid
Aandacht was er ook voor de actualiteit rond vaste terrassen op de markt tijdens evenementen. Burgemeester Gerdo van Grootheest gaf aan hierover al in gesprek te zijn met betrokken ondernemers. GroenLinks-raadslid Conny de Laat onderstreepte vervolgens het belang van persoonlijk contact: weliswaar voorkomt persoonlijke communicatie onrust via social media niet, maar kan wel verdere escalatie tegengaan. Wij zien de terugkoppeling van de burgemeester tegemoet, horen graag ook het verhaal van ondernemers, en hopen dat zij samen een vervolgstap zetten.