Culemborgse raads- en commissieleden hebben kennisgemaakt met de Adviesraad Sociaal Domein. Waardevol omdat we hun kennis en ervaring willen benutten om de zorg en ondersteuning te verbeteren. In de commissies is gesproken over: werkwijze van de raad, een nieuw mobiliteitsplan, de Algemene Plaatselijke Verordening, indeling van de begroting en prestatieafspraken voor sociale huur- en koopwoningen. Een volgende stap is gezet tot een gemeenschappelijke regeling breedband.
Werkwijze van de raad Een jaar na aanpassing van de werkwijze van de gemeenteraad is het tijd voor evaluatie en bijstelling. GroenLinks wil minder vergaderen om meer tijd in de raadsagenda vrij te maken voor ontmoetingen met de stad én de drempel voor inwoners te verlagen om zelf deel te nemen aan activiteiten. GroenLinks pleit voor het invoeren van het BOB-model: Beeldvorming-Oordeelsvorming-Besluitvorming. Elke maand is er ruimte voor de raad om een 'beeldvormende bijeenkomst' te organiseren: nadrukkelijk geen saaie formele vergadering maar een thema-avond die in het teken staat van ontmoeting met inwoners, ondernemers en/of professionals en uitwisseling van ieders expertise & ervaringen. Op maandag 12 november luidt dit thema bijv. winkelcentrum Parijsch. Nieuw mobiliteitsplan GroenLinks is groot voorstander om bij het nieuwe mobiliteitsplan voor Culemborg samen te werken met inwoners en betrokken partijen. Wel op basis van een goed doordachte opzet met heldere verwachtingen en doelen. In het plan van aanpak lijkt de beoogde uitkomst zich te beperken tot verkeerscirculatie en infrastructurele oplossingen. GroenLinks wil dit breder bekijken, denk aan parkeermaatregelen, it-mogelijkheden of de bevoorrading van het stadscentrum. In Culemborg is er behoefte om tot een totaalvisie te komen op mobiliteit en van daaruit tot oplossingen te komen voor knelpunten die we allemaal kennen. In het vervolgtraject zullen we erop letten dat echt gekeken wordt naar de oorzaken van problemen. Voor GroenLinks staat een gezonde en leefbare stad voorop. Zo willen we in elk geval wandelen en gebruik van elektrische (deel)fietsen en (deel)auto's stimuleren.
Algemene Plaatselijke Verordening Het is tijd om de Algemene Plaatselijke Verordening te updaten. GroenLinks is positief over de wijzigingen en commissielid Marlon Donck heeft gevraagd of het mogelijk blijft om vuurwerkvrije zones in te stellen tijdens de jaarwisseling. Burgemeester Gerdo van Grootheest gaf aan dat dit kan, en dat we de vuurwerkvrije zones net als voorgaande jaren in Culemborg blijven instellen. Bijvoorbeeld rondom verpleeghuizen. Het evenementenbeleid wordt in de nabije toekomst onder de loep genomen. Ook dat is nodig. Indeling van de begroting
In juni is het raadsprogramma 2018-2022 'Ruimte voor de stad' vastgesteld. Om de eerste begroting na het raadsprogramma leesbaar te maken wordt voorgesteld om dezelfde indeling aan te houden: democratisch akkoord, zorgzame stad, sociale stad, groene stad, leefbare stad en ondernemende stad. GroenLinks is blij met dit voorstel. Prestatieafspraken sociale huur- en koopwoningen Huurdersbelangenvereniging Culemborg, woningcorporatie Kleurrijk Wonen en de gemeente hebben gewerkt aan prestatieafspraken op hoofdlijnen voor sociale huur- en koopwoningen. De gemeenteraad heeft in maart 2017 aangegeven hierbij betrokken te willen worden. Voor GroenLinks is dit belangrijk, omdat een aanzienlijk deel van Culemborg hiermee te maken heeft, er knelpunten zijn en we o.a. willen inzetten op combinaties van wonen-werken-zorgen, passende ruimte voor starters en de energietransitie ook betaalbaar moet zijn voor huurders. De beschikbare tijd was helaas te kort om een goed gesprek te voeren. GroenLinks wil dit alsnog op korte termijn zodat we begrijpen wat er nu voorligt en onze punten kunnen meegeven. Breedband voor iedereen
De gemeenteraad heeft positief besloten over de oprichting van een Gemeenschappelijke Regeling (GR) waarmee de aanleg van breedband in het buitengebied mogelijk wordt. In de eerdere commissiebehandeling heeft GroenLinks haar zorgen geuit over het risico dat er wederom een GR wordt opgetuigd waar je als individuele gemeente weinig invloed op hebt. In de raad is dit risico nog verder met elkaar besproken en is vastgesteld dat na de oprichting van de GR er momenten komen waarbij we als Culemborg nog kunnen uitstappen zodra de kosten hoger uitvallen. GroenLinks heeft een amendement van de ChristenUnie gesteund, waarin het college wordt opgedragen om de raad in verdere besluitvorming te betrekken. Vragen? Neem contact met ons op via GroenLinks@Culemborg.nl.