Verduurzaming regionaal stimuleringsfonds

Op donderdag 23 september vergaderde de raad over het regionaal economisch ambitiedocument en het daaraan verbonden regionaal stimuleringsfonds. Beide hebben tot doel om regionale ambities voor 3 pijlers, te weten de logistiek, agro business en recreatie en toerisme te stimuleren in Rivierenland.

Het is een economisch ambitiedocument en daar zit voor GroenLinks Culemborg de crux. Het document spreekt veel mooie woorden over duurzaamheid, maar duurzaamheid is een thema waarvoor projectideeën kunnen worden ingediend. GroenLinks-raadslid Bas de Jong had eerder in de commissievergadering aangekaart dat duurzaamheid een integraal afwegingskader moet zijn voor het wel of niet toekennen van een bijdrage uit het stimuleringsfonds.

In de huidige opzet lijkt het erop dat projecten voor bijvoorbeeld realiseren van een nieuwe logistieke hub zich geen rekenschap hoeven te geven aan nieuwe duurzame brandstoffen of de omslag van diesel naar elektrisch via LNG.

GroenLinks vindt het niet uit te leggen dat we allerlei doelstellingen hebben op het vlak van duurzaamheid en deze niet integraal worden meegenomen bij investeringen. Als we nu geld stoppen in nieuwe ontwikkelingen, dan dienen deze ontwikkelingen ook klaar te zijn voor de opgaven van de toekomst. Dat is verstandig economisch denken.



GroenLinks-raadslid Bas de Jong heeft daarom een motie ingediend om duurzaamheid wél als een afweegcriterium mee te nemen bij het toekennen van een bijdrage uit het stimuleringsfonds. Deze motie is bijna unaniem door de raad aangenomen. De VVD-fractie stemde als enige tegen, ook tegen het hele voorstel, terwijl zij ondernemers altijd graag wil ondersteunen. Wel heeft GroenLinks aangegeven dat deze stap naar duurzaamheid concreet vorm moet krijgen, omdat we anders een volgende keer het regionale stimuleringsfonds lastig kunnen steunen.



Aandacht voor ouderen

Op 20 september was er een beeldvormende bijeenkomst in het kader van het tekenen van het lokale preventieakkoord waar veel organisaties en initiatieven in Culemborg aan meedoen. Deze avond werd er vooral gesproken over de ambities in het preventieakkoord om ouderen in Culemborg vitaal en gezond te houden.

Namens GroenLinks waren Jorien en Mischa aanwezig. Het was een hele mooie avond waar naast raads- en commissieleden ook medewerkers van het Sociaal Wijkteam, ELK welzijn en Odensehuis aanwezig waren. Het resultaat was een open gesprek tussen politiek en medewerkers uit de praktijk en ook ervaringsdeskundigen waren aanwezig. Sommige live in de zaal en anderen via prachtige inspirerende filmpjes waarin nogmaals duidelijk werd dat wat mensen belangrijk vinden is dat er echt geluisterd wordt en het aanbod is afgestemd op hun behoefte.

Evaluatie wind

De gemeenteraad heeft het initiatief genomen voor een reflectieve bijeenkomst op donderdagavond 16 september over windenergie in Culemborg, Deze bijeenkomst ging over de rol en positie ten opzichte van het initiatief voor een nieuw windpark en het bepalen van de gewenste positie van het college, de werkorganisatie en de gemeenteraad in het vervolg.



GroenLinks Culemborg vindt het goed hierbij stil te staan. Waar het naar ons idee in het proces met name misging was rond de zomer van 2020 toen het gesprek tussen initiatiefnemers en omwonenden aan een ‘gebiedstafel’ ten behoeve van een nieuw windpark klapte. Enkele maanden daarna kwam er een plan van de initiatiefnemers Vrijstad Windwinning en Eneco naar de gemeente wat dus geen draagvlak had aan de gebiedstafel. Gevolg was dat de stad en de gemeenteraad unaniem was overvallen door een voorontwerp bestemmingsplan met 6 hoge windmolens van 270 meter. Hier hadden we een tussenstap in kunnen en moeten bouwen. Vervolgens ontstond er logischerwijs veel onrust en ook misinformatie onder inwoners en ondernemers.

Tijdens de reflectieve bijeenkomst werd terecht gekeken naar de rol van het college, en als GroenLinks hebben we ook specifiek aandacht gevraagd voor de rol van de gemeenteraad. We hebben tenslotte zelf ambitieuze kaders gesteld in 2017 bij de Windvisie, en alle politieke partijen staan achter de doelstelling van energieneutraal in 2040.



Tot slot heeft GroenLinks Culemborg aangegeven voor het vervolg voorstander te zijn van een burgerberaad waarbij de volle breedte van de samenleving meedenkt over hoe duurzaamheidsdoelstellingen zoals energieneutraal of van het aardgas afkomen, voor elkaar te krijgen. Om zo de burgerbetrokkenheid te vergroten en de kennis en kunde uit de stad te benutten.



Gesprek Kleurrijk Wonen

De gemeenteraad, college, woningcorporatie Kleurrijk Wonen en Huurderbelangenvereniging zijn met elkaar in gesprek gegaan op maandagavond 27 september. GroenLinks Culemborg keek hier al langer naar uit, want de wooncrisis vraagt om een stevige aanpak en daar horen zeker meer en passende sociale huurwoningen bij. In een prettige, groene leefomgeving.



Het was een informatieve avond, waarin we de oproep van Kleurrijk Wonen goed hebben gehoord om voldoende grond en medewerking ter beschikking te stellen als gemeente. We zijn blij met de aandacht die er is voor vroegsignalering van huurachterstanden, dat er dit jaar geen sprake is van huurverhogingen, en er nieuwe sociale huurprojecten aankomen met ook houtbouw.

In 2022 worden er nieuwe prestatieafspraken gemaakt tussen de gemeente, Kleurrijk Wonen en de Huurdersbelangenvereniging. Dit zal na de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. We hebben o.a. meegegeven: maak meer prioriteit van woningen voor jongeren en starters, met nieuwe woonvormen die aansluiten bij de woonbehoeften, verduurzaam woningen en bouw natuurinclusief en circulair.