GroenLinks wil een aantrekkelijke, veilige fietsroute tussen oost en west Culemborg en is daarom voor een proef bij de Vianense Poort om het autoverkeer via andere routes te geleiden en meer te ontmoedigen. We zijn positief over toenemende gesprekken met gemeente Houten en provincies Utrecht en Gelderland om een fietsbrug over de Lek dichterbij te brengen. Graag willen we een herkenbare wandelroute station-binnenstad en daar vragen we meer prioriteit voor. In de raad van 17 december komen we met een voorstel om de veiligheid voor fietsers en wandelaars op de Goilberdingerdijk-Beusichemsedijk te vergroten. Op deze datum komt het nieuwe gemeentelijk verkeer- en vervoersplan in debat voor besluitvorming.

Twee jaar geleden is de stadsvisie ‘Culemborg Stroomt’ aangenomen. In de tussentijd is gewerkt aan een uitwerking, zodat we concrete resultaten gaan zien in de stad en werken aan een Culemborg dat meervoudig duurzaam is, verbindend én een proeftuin voor innovatie. Elk raadsvoorstel willen we hieraan gaan toetsen. Kom maar op!



Bekijk hieronder onze hele inbreng bij de verschillende onderwerpen bij de raad en commissievergaderingen op 3 december jl.



Nieuw WMO-Jeugd beleid


Vijf jaar geleden werden we als gemeente verantwoordelijk voor de ondersteuning aan inwoners die binnen het sociaal domein of de jeugdzorg hulp en zorg nodig hebben. Dat was en is een enorme klus. In de vorige beleidsnota ‘Samen kan er meer’ (2015) waren er uitgangspunten geformuleerd op basis waarvan we de zorg en hulp voor onze inwoners zijn gaan organiseren. Nu na 5 jaar is het goed dat we weer eens goed naar de uitgangspunten hebben gekeken en dat we als raad een uitspraak doen over welke koers en richting wij willen meegeven aan de uitvoering binnen het sociaal domein.



De afgelopen maanden heeft wethouder Baggerman de raad meegenomen in de ontwikkeling van het nieuwe WMO-Jeugd beleidsplan 'Samen werken aan een stevige lokale basis' (agendapunt 6.2).

We kregen voor ons gevoel losse bouwstenen te zien, waarvan we ons afvroegen wat er mee gebouwd ging worden. En door de raad zijn er tijdens deze sessies dan ook veel kritische vragen gesteld. Maar die losse bouwstenen zijn toch allemaal samengekomen in het voorliggend beleidsplan, waarin we kunnen zien dat er hard en met visie is gebouwd. We geven dan ook complimenten aan de wethouder die halverwege dit bouwproces is ingesprongen en met de half uitgewerkte tekeningen van de vorige wethouder voortvarend en met duidelijke koers aan de slag is gegaan. Hier zijn we blij mee.



GroenLinks is positief over onderdelen die we in het plan zien:




> Een mensgerichte aanpak, omdat alleen als je de mens ziet en niet alleen de client je echt kunt doen wat nodig is.

> Integrale werkwijze, want veel problemen van mensen zijn niet te vangen in de hokjes waar de wetgeving ons soms in dwingt.

> Verbinding die gelegd wordt met andere domeinen zoals sport, cultuur en onderwijs, omdat ook hier de grenzen met zorg en welzijn moeten vervagen om het welzijn van inwoners (zeker op het moment dat ze extra zorg nodig hebben) te verbeteren.

> Vroegtijdig signaleren van en hulp bieden aan mensen met geldproblemen. Dat is nodig omdat weten dat armoede en zorgen over geld tot veel problemen kunnen leiden.

> Inzet van ervaringsdeskundigen, wetende dat zij een doelgroep bereiken die door professionals soms niet bereikt worden en met hun eigen ervaring en opleiding van toegevoegde waarde zijn.

> Sturen op maatschappelijk effect dat we willen bereiken.

> Duurzame samenwerking met minder zorgaanbieders, want het zijn er nu bijna 500 en dat kunnen we niet overzien op effectiviteit en kwaliteit.




Kortom, we zien veel waar we tevreden over zijn. Maar er zijn een aantal punten die we miste of nog nadrukkelijk aan de portefeuillehouder willen meegeven. Het eerste is het ontbreken van een nadrukkelijk uitgangspunt om te gaan werken vanuit één gezin, één plan, één aanpak. Dit om te voorkomen dat inwoners, zeker als ze complexe vragen hebben, met heel veel zorgverleners te maken krijgen die of allemaal dezelfde vragen gaan stellen of zelfs langs elkaar heen gaan werken. Daarom hebben we met de SP een amendement ingediend. Deze is aangenomen!



Daarnaast zien we dat in het dit plan sprake is van het instellen van budgetplafonds. GroenLinks heeft zich lang verzet tegen budgetplafonds, maar realiseert zich dat als we de kosten in de hand willen houden dit wellicht in sommige gevallen de enige uitweg is. Wel willen we voorkomen dat hierdoor mensen die acute hulp nodig hebben, niet of niet snel genoeg geholpen worden. Daarom hebben we een motie ingediend. Ook deze is aangenomen!



Dichterbij mobiliteitskeuzes

Het nieuwe Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (GVVP) van de gemeente Culemborg is in de commissie besproken. Het plan is het resultaat van ruim anderhalf jaar voorbereiding, gesprekken met bewoners en ondernemers, diverse sessies me de raad en verkeerskundig onderzoek. Wat GroenLinks betreft ligt er een goed plan, dat niet blijft hangen bij traditionele uitgangspunten en oplossingen. Met meer ruimte en voorrang voor fietsers en voetgangers.




Veelgehoorde kritiek op het verkeersbeleid tot nog toe is de onduidelijkheid over welk vervoermiddel waar voorrang heeft, wat de hoofdroutes zijn voor verschillende verkeersdeelnemers. en dat Culemborg verkeerskundig een optelsom is van los van elkaar staande maatregelen door de jaren heen. Het nieuwe GVVP breekt met die traditie door op basis van visie keuzes te maken. Die bijdragen aan veiligheid, leefbaarheid en duurzaamheid.



Voor het eerst zien we een helder, samenhangend en toekomstbestendig verkeersbeleid. Een beleid dat bovendien, durft te kiezen voor een proef met het afsluiten van de Vianense poort voor de auto, en daarbij een fietsstraat realiseert tussen oost en west Culemborg. Voor GroenLinks broodnodig om het fietsen echt aantrekkelijk en veilig te maken. Tegelijkertijd wordt voorgesteld om voor de komende ook de verkeerssituatie bij dr. Hockesingel en de rotonde Meerlaan-Beethovenlaan stevig te verbeteren. Dit vraagt wel wat meer tijd en ook geld, dat nu nog niet beschikbaar is.



GroenLinks heeft gepleit om de proef met de Vianense poort goed vorm te geven en er de tijd voor te nemen, zodat mensen ook hun gebruikelijke verplaatsingspatronen aanpassen en wennen aan de situatie. Deze proef heeft wat GroenLinks betreft de prioriteit op andere projecten. Het gaat hier om een plek die in Gelderland op nummer 2 staat als het gaat om verkeersonveiligheid.



Ook heeft GroenLinks -mede dankzij het inspreken door een bewoner- aandacht gevraagd voor snelheidsremmende maatregelen op de Goilberdingerdijk naar Beusichemsedijk, om ook hier het fietsen en wandelen aantrekkelijker te maken. GroenLinks komt samen met andere partijen met een voorstel om dit uit te voeren.



Op 17 december besluit de gemeenteraad over het GVVP. We rekenen erop dat dit plan wordt aangenomen en dat veilig, leefbaar en duurzaam mobiliteitsbeleid een feit is.



Stadsvisie in uitvoering

Twee jaar geleden is de stadsvisie ‘Culemborg Stroomt’ vastgesteld. Inmiddels heeft dit document een uitwerking gekregen. Die was ook echt nodig. Belangrijk voor GroenLinks en het slagen van de doelen uit de stadsvisie is een echte cultuurverandering. Het DNA van de stadsvisie moet ook in de harten, hoofden en handen van de gemeente en het liefst ook haar partners en inwoners zitten: want samen maken we de stad.




Van belang dus om ervoor te zorgen dat de inhoudelijke koers van de stadsvisie vastgehouden wordt en gaat leven, zodat we ook echt de resultaten hiervan gaan zien. Door samenhang tussen ontwikkelingen en de stadsvisie.



We hebben drie vragen gesteld aan de burgemeester, als portefeuillehouder in het college, en gaf daarop de volgende antwoorden:

1) Op welke manier gaat de stadsvisie zichtbaar worden in beleid en de stad, denk aan communicatie, campagne, onderdelen van inkoop, aanbesteding, subsidiebeleid, etc?

Dit gaat de komende periode terugkomen in het beleid, daar is no geen slag te slaan maar gaat zeker gebeuren.



2) Hoe gaat de stadsvisie iets zijn waar partners, ondernemers, initiatieven, buurtpanels, bewoners aan willen en gaan bijdragen?


Daar waar inwoners, ondernemers, initiatiefnemers mee naar de gemeente komen, zal ook langs de stadsvisie gelegd worden, en hierover voeren we het gesprek met elkaar. Op deze manier dragen we straks allemaal bij aan het DNA van de stad en de doorontwikkeling van Culemborg.



3)
 Wil het college de drie begrippen van het kompas  voor de stad (meervoudig duurzaam, verbindend, proeftuin/innovatie) vaststaand opnemen in het format raadsvoorstel? Zodat we als raad ook bij elk te nemen besluiten kunnen toetsen of dit goed wordt meegenomen.

Ja, dit kan de burgemeester zich goed voorstellen.




Begin 2021 zal het raadsvoorstel Uitwerking Stadsvisie (agendapunt 6) terugkomen op de agenda van de gemeenteraad.