APV
In de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zijn we blij met een verbod op (wens)ballonnen oplaten, een verbod op lachgas én om alleen locaties aan te wijzen waar wel vuurwerk afgestoken mag worden met de jaarwisseling (al willen we een verbod op vuurwerk voor particulieren). We hebben aandacht gevraagd voor goede communicatie over deze wijzigingen.
Grondbeleid
De nota grondbeleid geeft duidelijk aan wat de gemeente Culemborg en ook GroenLinks wil bereiken met (woningbouw)ontwikkelingen: maatschappelijke impact boven winst. Nu zaak dit om te zetten in concrete daden.
Dinsdagmarkt
Besloten wordt de dinsdagmarkt te verzelfstandigen, wij wensen de marktondernemers veel succes en vinden het belangrijk dat ook andere ondernemers in de binnenstad met vragen, zorgen of klachten serieus worden genomen. De wethouder neemt dit mee en er komt een structureel overleg.
Lees meer over leefbaarheidsmonitor..
Er valt veel te zeggen en over de leefbaarheidsmonitor. GroenLinks focust op vijf punten die we het college ook gelijk meegeven:
1. Of inwoners discriminatie ervaren: ja, zegt 18% Dat is een hoog percentage van Culemborgers die zegt zich gediscrimineerd te voelen. We hebben het college gevraagd hoe zij kijkt naar dit cijfer?
Het is een punt om nader te bekijken. Vizier is een organisatie die hiermee bezig is. Gemeente Culemborg willen meer inspanningen doen om hier stappen in te zetten. GroenLinks Culemborg zal in de eerstvolgende agendacommissie vragen om over discriminatie en de vervolgstappen een apart gesprek te organiseren.
2. Sociale samenhang met name in Achter de Poort, Terweijde Staatsliedenbuurt & Goilberdingen West scoren een krappe voldoende. Welke mogelijkheden ziet het college om dit te verbeteren?
Dit heeft aandacht, wordt verder opgepakt door en met partners, en we hebben bijv. binnenkort een werksessie met de raad over de situatie in de wijk Achter de Poort.
3. Verkeersoverlast: we hebben het hier al vaak over gehad. Te hard rijden blijft grote ergernis van inwoners. Welke aanpak heeft de gemeente Culemborg hierop?
Met het nieuwe Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan (vaststelling in het najaar) komt dit terug. Het is een ingewikkeld probleem wat ook door de politie lastig te handhaven is. Concreet wordt gedacht om een aantal wegen als 30km/u in te richten, en wordt bijv. een verbeteraanpak bij de Beethovenlaan voorgelegd.
4. De vervolgstappen van de uitkomsten van de Gemeentebeleidsmonitor: hoe zit dit eruit?
De monitor geeft een beeld en wordt besproken met partners, meegenomen in verbeteren dienstverlening en de aanpak van de gemeentelijke communicatie.
5 Bij de Kadernota is een motie op initiatief van GroenLinks aangenomen om het samenwerken met inwoners, initiatiefnemers en andere partners in de stad uitgangspunt te laten zijn bij ontwikkelen en uitvoeren van beleid. En om ook bij de participatieverordening in oprichting ook de leefbaarheidsmonitor tegen het licht te houden en keuzes te maken: wanneer kunnen we dit voorstel verwachten?
Komende week spreken we als college-raad-werkorganisatie over inwonersparticipatie. En dat zal een vervolg krijgen in 2021 wanneer er ook een voorstel komt voor een participatieverordening incl. het Uitdaagrecht (voorheen Right to Challenge).
Vervolg
Op 15 oktober komen: programma energietransitie (UPDATE verplaatst naar 27 oktober), de nieuwe APV en de nota grondbeleid ter besluitvorming in de raad.