Kerkenvisie
In samenwerking met de stad is er een kerkenvisie opgesteld. Team GroenLinks Culemborg vindt het mooi om te zien hoeveel betrokkenheid er is bij de monumentale kerkgebouwen in onze binnenstad, juist om deze gebouwen te kunnen behouden. De kerkgebouwen zijn belangrijk voor Culemborg. Ze maken onderdeel uit van de diversiteit in Culemborg, de waarde die we hechten aan de vrijheid voor geloof, rijke cultuur, de geschiedenis van Culemborg, levendigheid in de stad en ook de schoonheid van de kerkgebouwen zelf.
Wel heeft GroenLinks Culemborg zorgen over de rol van de gemeente in het proces zoals beschreven in de kerkenvisie, want hoe zorgen we er voor dat het cultureel-sociaal gebruik van de gebouwen niet tot stevige concurrentie leidt met andere plekken voor cultuur.
> We zouden graag zien dat er volop wordt ingezet om de gebouwen te gebruiken als plekken om elkaar te ontmoeten, want daar is veel behoefte aan.
Luier- en incontinentiemateriaal
De AVRI biedt tegen extra kosten de mogelijkheid om met ingang van 2022 wegwerpluiers en incontinentiemateriaal apart in te leveren, zodat het gerecycled kan worden bij de ARN. Aan de Culemborgse gemeenteraad wordt nu de vraag gesteld of zij wil dat inwoners hier gebruik van kunnen maken. Om dit betaalbaar en uitvoerbaar te maken zouden de kosten hiervan over alle Culemborgse huishoudens worden verdeeld.
We hebben er goed over nagedacht
> GroenLinks Culemborg is tégen dit voorstel. Hoewel de milieuwinst voor ons aanlokkelijk is, vinden we het te kostbaar om 4,77 euro van elk huishouden te vragen, en vinden we dat het principe van ‘de vervuiler betaald’ zoveel mogelijk overeind moet blijven.
Wegwerpluiers blijft een eigen keuze. Een alternatief is bijv. wasbaar. Het gesprek hierover wordt voortgezet in de gemeenteraad van 1 april op verzoek van andere partijen. We zijn benieuwd waar ze mee komen.
Regionale Energie Strategie
Voor 1 juli wordt er door de landelijke overheid gevraagd aan alle 30 Regionale Energie Strategie (RES) regio’s om een bod te doen hoeveel duurzame energie zij gaat opwekken en grofweg op welke locaties.
> We maken ons er hard voor dat in de verdere uitwerking inwoners beter worden betrokken én om hun ideeen wordt gevraagd door het instellen van een Burgerberaad. De wethouder heeft toegezegd hier in de regio Rivierenland voor te gaan pleiten, zodat inwoners ook meepraten wanneer het om plannen gaat die hen raken.
Duidelijk werd dat veel fracties worstelen met de eigen doelstelling van Culemborg energieneutraal in 2040 nu zichtbaar wordt wat dit betekent. We hebben er voor gepleit om hier niet voor weg te lopen. Het is ingewikkeld, maar wel nodig om stappen te zetten voor een duurzame toekomst.
Daarbij zijn we er voor om heldere prioriteiten te stellen zoals inzet op zonnepanelen op daken voor zonneweides. Dit wordt ook vaak vanuit de samenleving aan ons meegegeven. Meerdere fracties delen dit.
> GroenLinks-raadslid Bas de Jong werkt op dit moment aan een voorstel (een motie) samen met de ChristenUnie om snel meer zonnepanelen op daken te zien. Op 1 april komt dit in een raadsdebat.
Lees meer
Inbreng GroenLinks-raadslid Mischa Peters bij de kerkenvisie
Dank aan de insprekers vanuit de stad. Het is mooi om de betrokkenheid te zien en te voelen bij dit onderwerp. Een onderwerp dat op vele manieren belangrijk is voor Culemborg omdat het de diversiteit van Culemborg laat zien, de waarde die we hechten aan de vrijheid voor geloof, de cultuur en geschiedenis van Culemborg en ook de waarde die we hechten aan de prachtige kerkgebouwen hier in Culemborg.
De fractie van GroenLinks heeft de kerkenvisie dan ook met interesse gelezen. We hebben een aantal vragen gesteld.
1) In het document is sprake van een aantal stappen dat doorlopen zal worden ten aanzien van de monumentale kerkgebouwen in Culemborg. Onze vragen ten aanzien van deze stappen zijn als volgt:
a. Wat is de rol van de gemeente in het proces vóórdat de transformatieladder gestart gaat worden. Ik zie eigenlijk bijna bij alle genoemde kerkgebouwen terug dat er ook naar sociaal-cultureel gebruik gekeken gaat worden en wij vragen ons af in hoeverre er dan niet heel veel concurentie tussen de verschillende gebouwen gaat ontstaan. En mijn vraag is dan ook of er ook bij het accomodatiebeleid van de gemeente aan deze mooie gebouwen gedacht gaat worden en of er ook bij het zoeken naar plekken voor ontmoeting, sociaal-en cultureel werk naar deze gebouwen gekeken wordt.
b. Hoe borgen we als de gemeente dat de stappen zorgvuldig worden doorlopen en dat er een uitkomst/gebruik van het gebouw komt waar we als gemeente achter kunnen staan. Dus wie bepaalt als er een stap doorlopen is zonder resultaat – bijvoorbeeld stap. Dus hoe borgen we de uitkomst en dat wat er met het gebouw gaat gebeuren echt past bij onze stad.
Op 1 april vindt er besluitvorming in de gemeenteraad plaats over de kerkenvisie.
GroenLinks-raadslid Jorien Visser geeft uitleg bij keuze om luier- en incontinentiemateriaal nog niet apart in te zamelen
De babyluiers.
We vinden het niet eerlijk om van elk huishouden een financiële bijdrage te vragen voor een individuele keuze als wegwerpluiers. Er is een duurzamer alternatief dan luiers recyclen, namelijk wasbare luiers. Natuurlijk is dit een individuele keuze van ouders.
De eenmalige aanschaf is duur. Er zijn regelingen denkbaar om ook voor mensen met een laag inkomen die aanschaf mogelijk te maken.
Het principe van de vervuiler betaalt willen we hier overeind houden.
Het incontinentiemateriaal
De verwachting is dat er ca. 80 huishoudens in Culemborg incontinentiemateriaal zullen inleveren. Een simpele rekensom van 12.000 huishoudens x 1.77 euro = 21.000 euro. Daarbij is het nog maar de vraag of de doelgroep ook echt met eigen containers dit gaat verzamelen.
Nog te vroeg
In onze ogen is het nodig dat de landelijke politiek recyclen financieel aantrekkelijker maakt dan nu het geval is. Onze verwachting is dat dit in de toekomst nog gaat gebeuren als we echt naar een circulaire samenleving gaan.
Daarom nu nog even pas op de plaats. En de laagste inkomens die komen we al tegemoet. Dat vinden we belangrijk.
Hierom is GroenLinks Culemborg, op dit moment niet voor deze investering die van alle Culemborgse huishoudens gevraagd wordt.