Team GroenLinks heeft aandachtspunten benoemd bij het nieuwe WMO-Jeugd beleidsplan. O.a.
> goed in beeld hebben van effecten van de coronacrisis, gezien de vraag naar extra zorg die nodig is en nog gaat zijn.
> voor elkaar boksen van verandering in (samen)werken tussen organisaties en initiatieven.
> betaling van faire tarieven voor zorgmedewerkers
> werken volgens ‘één gezin, één plan, één regisseur’
> realiseren van meer vernieuwende wooninitiatieven, denk aan combi’s van wonen-zorgen en seniorenwoningen met jongerenhuisvesting.
Donderdag 3 december volgt debat en besluitvorming in de raad.
Vijf mensen uit de stad hebben hun ideeën gedeeld bij het gemeentelijk verkeer en vervoersplan (GVVP). O.a. over het fiets- en wandelvriendelijker maken van de Goilberdingsedijk en de proef afsluiting Vianense Poort voor gemotoriseerd verkeer. GroenLinks-raadslid Bas de Jong stelde enkele vragen aan hen. Vanwege een technische storing bij het online vergaderen, hadden we helaas geen tijd meer om onze vragen aan het college en andere fracties te stellen. Donderdag 3 december om 19:00 uur wordt de commissie voortgezet. Dit is vanuit huis via een livestream te volgen.
Complimenten zijn gemaakt voor Werkzaak Rivierenland. Zij heeft alert gereageerd op uitdagingen van de coronacrisis, verstandige keuzes gemaakt bij uitvoering TOZO-regeling door eigen personeel vrij te maken, heeft een goed financieel resultaat, monitoring kort op de bal en daardoor hun bedrijfsvoering op orde. Ze zet in op goede begeleiding van specifieke doelgroepen, zoals jongeren. Een voorbeeld voor andere gemeenschappelijke regelingen. Fijn is ook de frequente en heldere online-communicatie. Raadsrapporteurs Tim de Kroon en Roger van Asselt blijven kijken naar, en aandacht vragen voor, duurzame resultaten voor inwoners (is er ook na twee jaar werk, en niet van tijdelijk naar tijdelijk) en de samenwerking met lokale (sociaal) ondernemers en initiatieven in Culemborg.
> Bekijk de bestuursrapportage Werkzaak (agendapunt 3).
Lees meer..
Inbreng GroenLinks-raadslid Mischa Peters bij BonVie
Nu we allemaal door deze corona crisis veel meer gedwongen thuis zitten, ervaren we allemaal hoe belangrijk het is om het huis uit kunnen, om mensen te ontmoeten, een plek te hebben waar je naar toe kunt om collega’s of anderen mensen te zien waarmee je gezamenlijks iets kunt ondernemen, om ergens gezellig een kopje koffie te kunnen drinken.
De ontmoetingsruimte in BonVie is voor veel Culemborgers een plek die voorziet in die belangrijke menselijke behoefte. Het aanbod van diverse activiteiten hier, wordt door gebruikers als waardevol en misschien zelfs als onmisbaar ervaren. Al die activiteiten dreigen nu niet langer meer plaats te kunnen vinden in de ontmoetingsruimte, door het niet kunnen komen tot gezamenlijke afspraken tussen Stichting Proeftuin De Ontmoeting, Elk Welzijn, Kleurrijk Wonen en gemeente. Ook de uiterste poging die er gedaan is met een onafhankelijke procesbegeleider heeft niet tot het gewenste resultaat geleidt. GroenLinks vindt dat ontzettend jammer. Stichting Proeftuin De Ontmoeting met de grote vrijwillige inzet en betrokkenheid wordt door ons zeer gewaardeerd.
We moeten met de eerdere conclusie helaas, maar wel constateren dat als het met een onafhankelijke procesbegeleider niet lukt om verschillende partijen zover te krijgen dat er gezamenlijke afspraken op papier komen, dat er geen andere uitweg is dan ontmoeten op een andere manier vorm te geven. In het belang van bewoners!
De motie die GroenLinks mede heeft ingediend roept het college op om gebruikers van de ontmoetingsruimte in BonVie niet de dupe te laten worden van de impasse die nu ontstaan is. Door het voor huidige en toekomstige gebruikers mogelijk te maken om hun activiteiten te ondernemen, elkaar te blijven ontmoeten en om in die broodnodige menselijke behoefte aan contact te kunnen voorzien. Op dezelfde plek, met een andere manier van werken. De wethouder gaat hier snel en goed mee aan de slag heeft ze toegezegd.
Inbreng GroenLinks-commissielid Marlon Dock bij WMO-Jeugd beleidsplan
Complimenten van GroenLinks aan de wethouder die halverwege dit jaar nieuw is ingesprongen in Culemborg, en voortvarend met een duidelijke koers aan de slag is. Hier zijn we blij mee. Ook zijn we positief over een groot aantal onderdelen in het WMO-Jeugd beleidsplan (agendapunt 3). GroenLinks heeft ook een aantal zorgen gedeeld, vragen gesteld, en antwoord gekregen van de wethouder.
Onze tien zorgen en vragen:
1. De coronacrisis waar we middenin zitten gaat nog voor veel na-effecten zorgen. Dit zijn ontwikkelingen die in het sociaal domein gevoeld zullen worden, waarschijnlijk door een toename van de zorgvraag en/of een verergering van bestaande problematiek. Ook zien we dat steeds meer zorgaanbieders moeten concurreren met elkaar om aan schaarse zorgwerknemers te komen. Culemborg is een relatief kleine gemeente, toch staat er nu in het plan dat we zorg voor onze inwoners zoveel mogelijk lokaal willen organiseren. Onze vraag aan de wethouder is of dit realistisch is als er inderdaad een grotere zorgvraag te verwachten is, en aan de andere kant grotere concurrentie op het gebied van werkkracht? Zijn we als Culemborg in staat die concurrentie aan te gaan? Of zijn er slimme/strategische samenwerkingsverbanden denkbaar en noodzakelijk?
Er worden stappen gezet in beter partnerschap: wanneer zware zorg en wanneer lichtere vormen van zorg en daar een goede wisselwerking in. Inderdaad is de hoeveelheid en kwaliteit van zorg een uitdaging nu en in de toekomst. Dat heeft ook aandacht.
2. Het nieuwe WMO-Jeugd beleidsplan gaat ook over een andere manier van werken en samenwerken. Hierbij zijn veel mensen, organisaties en initiatieven betrokken en dus nodig. Hoe krijgen we deze mee en hebben we dan als gemeente de juiste expertise, slagkracht en menskracht in huis om deze verandering voor elkaar te krijgen? En ook: wat zijn de essentiële onderdelen waar we op kunnen sturen en bijhouden of de koerswijziging ook daadwerkelijk in gang is gezet en de goede kant op gaat?
Hier wordt hard aan gewerkt, momenteel worden gesprekken gevoerd met partners die de gemeente ondersteund. Ook maken we slagen in het precies in beeld krijgen welke uitgaven we doen en waarvoor.
3. We zien tariefdifferentiatie: voor goedkopere zorg willen we ook een goedkoper tarief betalen. GroenLinks dringt er op aan dat we ondanks financiële uitdagingen, gemeente Culemborg faire tarieven betaald zodat zorgaanbieders en personeel een goed salaris krijgen. Kan de portefeuillehouder dit toezeggen? Anders overwegen we een motie.
De wethouder is het helemaal met GroenLinks eens. Daarom ook de tariefdifferentiatie. Het kan niet zo zijn dat de hele specialistische zorg hetzelfde kost, als de lichtere zorg. Hier gaan we verandering in brengen.
4. Een van de belangrijke punten zou moeten zijn dat zorg en ondersteuning voor inwoners passend en effectief is. Gaat de nieuwe kwaliteitsmonitor er toe leiden dat we van inwoners horen hoe ze de geboden zorg ervaren en of dit ook de juiste zorg is? Of wordt dit een ‘papieren’ monitor waarbij de ervaringen van inwoners niet worden meegenomen?
Ja, er wordt gevolgd hoe bewoners de geleverde zorg ervaren. Dat gebeurt nu ook met o.a. een cliëntervaringsonderzoek.
5. Er staat dat eventuele extra kosten die nodig zijn om de doelen van het WMO-Jeugd beleidsplan te halen, worden aangemeld bij de begroting van 2022. Die wordt pas over een jaar vastgesteld. Gaat de wethouder dan tot die tijd wachten of zal er als er al eerder budget nodig is, dit eerder aan de raad worden voorgelegd?
De wethouder zal dit zeker doen, tussendoor, bij de Voorjaarsrapportage, Najaarsrapportage en de begroting van het volgende jaar.
6. Een van de uitgangspunten van de transformatie in de zorg en ondersteuning, wat ook in het raadsprogramma nadrukkelijk staat is het uitgangspunt “één gezin, één regisseur, één plan”. Hoe is dat geborgd? Dat vinden we nog onvoldoende naar voren komen.
Heel belangrijk, we willen toewerken naar één aanspreekpunt voor een gezin. Dat iedereen de eigen expertise heeft is ook logisch. Controle dat iedereen op juiste moment zorg aanbied en werken volgens gestructureerd plan staat buiten kijf. De wethouder wil kijken hoe we dit evt. aanvullen als de raad dit te beperkt vindt terugvinden.
7. Op onderdelen wordt terecht het belang van woningen genoemd, bij beschermd wonen en voldoende woningen voor ouderen. GroenLinks Culemborg pleit al jaren voor vernieuwende initiatieven op het gebied van wonen- werken-zorgen waarbij we bijv. mantelzorg of combinaties van ouderenwoningen en jongerenhuisvesting willen stimuleren. Toch zien we behalve enkele kangaroewoningen nog weinig terug. Hoe gaat de wethouder dit stimuleren en het gesprek hierover met haar collega portefeuillehouder aan? Zijn hier al afspraken over in de maak? Ook op dit onderwerp overwegen we een motie.
Ja, de wethouder kijkt samen met de collega-wethouder hoe nieuwe woonvormen i.c.m. zorg te realiseren. Ook in samenwerking met de RIWB, de organisatie die mensen begeleidt vanwege een ernstige psychiatrische aandoening en voor langere tijd ondersteuning nodig hebben. Dit is alleen niet altijd makkelijk vanwege de schaarse ruimte die Culemborg heeft.
8. Er wordt 25.000 gereserveerd voor de combinatie zorg en onderwijs. Waar moeten we dan aan denken?
Onderwijs en zorg is voor de wethouder echt een speerpunt. Ze was toevallig bij de Koningin Julianaschool geweest, zeer onder de indruk. Er is echt een verbeterslag nodig in het aansluiten van deze twee werelden. Ook met primair en voortgezet onderwijs wordt hiernaar gekeken. Inzetten als pilot hoe jeugdhulp beter in onderwijs in te zetten, zonder losse indicaties. Dit gaat verder uitgewerkt worden.
9. Er komt een uitvoeringsplan. Hoe en op welke manier wordt de raad hierbij betrokken?
De wethouder heeft toegezegd dat de raad hierbij betrokken wordt, begin 2021 gaan we hiermee verder.
10. Het advies van de Adviesraad Sociaal Domein is mooi en helder. Kunt u hiervoor nog op reageren voor de raad van 3 december?
Ja, de tijd was nu te kort. Maar deze reactie komt er.
Inbreng GroenLinks-raadslid Bas de Jong bij het GVVP
Onze vragen en inzet bij het gemeentelijk verkeer en vervoersplan (GVVP) volgt dus donderdag 3 december om 19:00 uur vanuit huis te volgen via een livestream.
Bekijk hier de stukken over het GVVP (agendapunt 4) en de commissievergadering van 19 november terug.