GroenLinks ziet dat de wethouder een duidelijke visie en beeld heeft, en niet te beroerd is om alle samenwerkingen binnen het sociaal domein beet te pakken. Onze complimenten daarvoor. Want we hebben onze partners (organisaties, initiatiefnemers) én heldere keuzes nodig om de juiste zorg voor inwoners te bieden, die ook betaalbaar is.

Wij hebben aandacht gevraagd voor een goed leesbaar en begrijpbaar stuk voor de inwoners van Culemborg waar we het voor doen. Mooi als er straks ook een visueel aantrekkelijk document komt. 

Op enkele onderdelen van de koers heeft GroenLinks inhoudelijk gereageerd (sorry voor het ‘jargon’):

👉 Beschikkingsarm- beschikkingsloos werken: dit juichen wij als GroenLinks toe. Wij willen namelijk dat echt wordt gekeken naar de mens én de zorgprofessional daarbij de ruimte krijgt om hier invulling aan te geven. Een vrij budget, voor zorg die niet binnen ‘de hokjes’ van domeinen past, kan hierin helpen.

👉 Subsidierelaties: we vinden het heel belangrijk dat we sturen op datgene wat we willen bereiken, het maatschappelijk effect. Goed opdrachtgeverschap van de gemeente wordt bepalend. Dan weten zorgaanbieders waar ze aan toe zijn en wat er wordt verwacht.

👉 Inkoopstrategie: op dit moment is er een hele brede en vrije keuze in zorgaanbieders in Culemborg en de regio, hierdoor lukt het onvoldoende om zicht te houden op de kwaliteit van zorg en meerjarig met zorgaanbieders naar doelen toe te werken.

👉 Inzet ervaringsdeskundigen: heel goed dat we hier verder mee doorgaan.

Het beleid dat we eind dit jaar gaan vaststellen vormt de basis waarop we verder gaan samenwerken in het sociaal domein.
👇
Én dit moet vooral ook de houding en gedrag van iedereen werkzaam in zorg, ondersteuning, welzijn en bijv ook onderwijs beïnvloeden. Anders bereiken we de verandering niet.

Van zwaardere naar lichte zorg, het voorkomen van problemen, niet twintig professionals tegelijk aan het werk & lokaal als het kan, regionaal als het moet.

Om zo ervoor te zorgen dat iedereen in Culemborg mee kan doen, de juiste zorg krijgt, zekerheid heeft over rondkomen, met ontwikkelkansen voor de toekomst.🌻

Meer weten / meedenken?
Laat het GroenLinks-raadslid Mischa Peters weten of mail: culemborg@groenlinks.nl

Hier kun je de (digitale) bijeenkomst terugkijken.