Het afgelopen jaar is het vertrouwen van GroenLinks in de VVD-CDA-D66-coalitie danig op de proef gesteld. De gang van zaken rond de verbouwing van Museum Elisabeth Weeshuis en bibliotheek was de spreekwoordelijke druppel. Dat vonden meer fracties. Directe aanleiding was de brief die het museumbestuur naar college en raad had gestuurd. GroenLinks heeft het college gevraagd opheldering te geven. In de laatste raadsvergadering van het jaar werd de verantwoordelijk wethouder, de CDA’er Geertzen, daarom stevig aan de tand gevoeld. Dat eindigde in een ‘motie van treurnis’ over de slordige manier waarop het college omgaat met Culemborgers en hun organisaties die zich inzetten ten behoeve van deze stad. Hoewel D66, VVD en CDA in hun coalitieakkoord verbetering van de communicatie hebben beloofd en tijdens de raadsvergadering veel kritiekpunten deelden, werd de motie door de complete coalitie verworpen.
Gelukkig had het college, voor wat betreft het zeker stellen van de 7 ton provinciale subsidie, inmiddels actie ondernomen; het ontstane conflict met bibliotheek en museum uitgepraat en excuses aangeboden. Op de dag vóór de raadsvergadering kregen de raadsleden de informatienotitie daarover toegemaild (zie bijlage onder dit bericht).
In de raadsvergadering vertelde de wethouder dat het college intern had besproken hoe de spanning zo had kunnen oplopen dat het tot een dergelijke brief van het museum had geleid, maar dat hij over een aantal aantijgingen door niemand ooit was aangesproken.
Op de kritiek dat het museum te vaak had meegemaakt dat gedane toezeggingen in gesprekken later ontkend werden en ambtelijke en politieke communicatie elkaar tegenspraken verloor de wethouder zich in details. De wethouder herkende zich niet in het verwijt dat wethouder en ambtenaar zich soms onbereikbaar houden. En ook niet in “dat er ongefundeerde kritiek is op en gebrek aan respect voor het professionele werk bij bibliotheek en museum”.
Wethouder Geertzen beloofde verbetering. Hij wil in de in de toekomst de communicatie bij projecten waar meerdere partijen betrokken zijn anders aanpakken en strakker coördineren. De wethouder schoot echter tekort in het erkennen dat er iets fundamenteels mis is in zijn houding of die van het college, waardoor er zo vaak ‘ruis’ ontstaat tussen het college en Culemborgse organisaties. De museum-affaire staat immers niet op zichzelf. Denk aan Focus, Fair Play, Theater De Fransche School en Culemborg aan de Lek.
Na een schorsing en overleg dienden de fracties van GroenLinks, PvdA en CU een ‘motie van treurnis’ in. Door zich daartoe te beperken en (nog) niet de vertrouwenskwestie aan de orde te stellen (met bijvoorbeeld een motie van afkeuring of wantrouwen) hebben deze fracties een niet mis te verstaan signaal willen afgeven naar het college.
Dat de motie bepaald niet overbodig was bleek uit de reactie van het college erop: “geen behoefte om te reageren op de inhoud van de overwegingen”. Om die overwegingen ging het nu net!