Zoals beloofd heeft de gemeenteraadsfractie van GroenLinks indicatoren geformuleerd waarmee de raad en de Culemborgers kunnen nagaan hoe duurzaam deze gemeente is. Een document waarin deze indicatoren beschreven staan is aangeboden aan het college. Met meetbare en bruikbare kengetallen kunnen we zien wat de werkelijke effecten zijn van het gemeentelijk milieubeleid. De GroenLinksfractie wil deze indicatoren terugzien in de begroting van 2008.

De voorgestelde kengetallen:

1. Mate van uitvoering van het jaarlijkse Milieuprogramma (%, met overzichtje en verklaring van verschillen). Evaluatie van het jaar 2006 is extra belangrijk zo lang er geen nieuw programma is voor 2007. Het overzicht hoeft niet per individuele taakstelling, maar per onderwerp, bijvoorbeeld: bedrijven, bodem, klimaat, communicatie (zie inhoudsopgave programma)
2. Aantal verstrekte energieprestatieadviezen (EPA)
o Getal per jaar, met daarbij het cumulatieve % van het totaal aantal woningen (op dit moment is dat 7,1%, moet volgens BANS naar 30%)
3. Duurzame stedenbouw:
o Wat is de gemiddelde EPC van alle opgestarte nieuwbouwprojecten? (o.b.v. verstrekte bouwvergunningen). En hoeveel zijn er nagerekend na oplevering?
o EPL van nieuwbouw (in 2004: 6,7) en EPL van renovatie (in 2004: 5,9).
o Prestaties m.b.t. controle en handhaving op dit vlak
o Energielabels woningen (vanaf 2008)
4. Energieverbruik en CO2 emissies (effecten klimaatbeleid) van huishoudens, bedrijven, scholen en andere instellingen en de eigen organisatie.
5. Het goede voorbeeld: % groene- en natuurstroom als gemeente
6. Bewustwording: % huishoudens en bedrijven met groene- en natuurstroom
7. Waar staan we? (ranglijsten: plek op KlimaatActiePeil en Duurzaamheidsmeter)
8. Rapportage Luchtkwaliteit (ook PM2,5)

Onderbouwing en uitwerking van de indicatoren zijn na te lezen in het document Milieumaatregelen in Culemborg beter gemeten.