Fractievoorzitter van GroenLinks Culemborg, Tim de Kroon, stelt daarom de volgende schriftelijke vragen over deze belangrijke onderwerpen aan het college:
1. Al ruim twintig wethouders jeugd maken zich ernstig zorgen over de situatie van kinderen en jongeren in deze lockdown. Ze roepen het kabinet op om ook jongeren weer perspectief en passende hulp te bieden, door binnen vier maanden met voorstellen te komen. Dat zou in samenspraak met gemeenten, hulpverleners en jongeren zelf moeten gebeuren. Wil en gaat het Culemborgse college zich ook aansluiten bij deze inzet voor een 'deltaplan jeugd'?
2. Op welke manier zet de gemeente Culemborg zich met betrokken partners ervoor in om kinderen en jongeren die kampen met angsten, depressieve gevoelens en onzekerheid goed in beeld te krijgen en houden? En vooral ook om problemen te voorkomen? Denk aan het bieden van laagdrempelige hulp, gezondheidsbevordering en een maatje. Is hier extra inzet voor nodig en mogelijk? Zijn er momenteel wachtlijsten voor jeugdhulp, en zo ja, wat wordt er gedaan om die zo snel mogelijk op te lossen? Wanneer gaan de jeugdverpleegkundigen van de GGD hun taken op de scholen weer vervullen aangezien zij nu worden ingezet voor de corona-aanpak?
3. Het Rijk heeft al geld beschikbaar gesteld voor jeugdparticipatie en tegen jeugdwerkloosheid, alsook voor het beschikbare stellen van devices zodat alle kinderen en jongeren ook thuis onderwijs kunnen volgen. Maakt Culemborg hier goed gebruik? Waarom wel/niet?
4. Er zijn ook diverse mogelijkheden en middelen beschikbaar om jongeren uit te nodigen zelf met ideeën te komen om deze lastige tijd leuker te maken en ook na te denken over stappen die nu al gezet kunnen worden voor meer toekomst tijdens en na de coronacrisis (denk aan het verkrijgen van een stage, werk en een woning). Is of gaat de gemeente Culemborg en bijvoorbeeld met het jongerenwerk, Werkzaak en Kleurrijk Wonen hiermee aan de slag?
Het college heeft max. vier weken de tijd om de vragen te beantwoorden.