Inwoners hebben op diverse manieren kunnen meedenken en input geleverd: onze dank daarvoor! Met een klankbordgroep en via online enquêtes zijn verschillende fases doorlopen, om te komen waar we nu staan.
In het plan worden duidelijke keuzes voorgesteld en onderbouwd om verschillende vervoersvormen door de stad heen te leiden, waarbij deze onderling meer van elkaar gescheiden worden.
Voor GroenLinks is een belangrijk voorstel om de Vianense Poort voor het autoverkeer (maar niet de hulpdiensten) voor een proefperiode af te sluiten. Aandachtspunten hierbij zijn de verkeersveiligheid bij de Ovonde/Tunnelweg en fijnstof-uitstoot op de Stationsweg. Gezien het aantal autobewegingen, en een toename van elektrisch vervoer, wordt dit als realistisch gezien.
Met een herkenbare fietsroute tussen oost en west Culemborg willen we mensen verleiden vaker de fiets te pakken!
Om de stationsomgeving te ontlasten en nodeloos verkeer door Culemborg te voorkomen, wordt voorgesteld op termijn een extra aansluiting voor gemotoriseerd verkeer op de N320 via Parallelweg West.
Vanwege Spoorzone-ontwikkeling wordt een financiële reservering gedaan voor een fiets- en voetgangerstunnel bij het station. Gezien het grote aantal treinreizigers (meer dan Houten), vanwege ook de regionale functie, barst het station uit zijn voegen (al is dat vanwege Corona tijdelijk minder). Er moet wat gebeuren. Dit wordt onderkend door partijen als NS en ProRail. Onze roep om betaalbare woningen op deze locatie, sluit hier mooi bij aan.
GroenLinks vroeg eerder aandacht voor een aantrekkelijke wandelroute station-binnenstad, die gaat er komen!
De fietsbrug over de Lek richting Houten en Utrecht blijft hoog op de wensenlijst. GroenLinks wil dat betrokken gemeenten en provincies gezamenlijk een studie starten, wat gaat helpen om de fietsbrug voor elkaar te krijgen.
Er zijn nog twee knelpunten benoemd die aangepakt zouden moeten worden, echter lastig op te lossen. Dit zijn de aansluiting Dr. Hockesingel/Oostersingel/Weidsteeg & de rotonde Beethovenlaan/Meerlaan. Herkenbare punten waar langzaam en gemotoriseerd verkeer met elkaar in conflict komen, vanwege ruimtegebrek. Gebiedsontwikkeling is nodig om het gewenste resultaat te bereiken.
In de ogen van GroenLinks geeft dit gemeentelijke verkeer- en vervoersplan echt de juiste richting voor een beter evenwicht tussen verschillende verkeersdeelnemers én wordt voor het eerst durf getoond om Culemborg voor de fiets veel aantrekkelijker te maken en blijft tegelijkertijd van A naar B voor de auto mogelijk, soms met een omweg.
De binnenstad van Culemborg is niet gebouwd voor veel autoverkeer. Daarbij zijn afstanden kort en is de fiets daarom het vervoermiddel bij uitstek.
Meer fietsen zal naast leefbaarheid, ook de aantrekkelijkheid van de binnenstad voor bewoners en winkelend publiek vergroten. Uit onderzoek blijkt dat fietsers meer geld besteden. Goed voor ondernemers dus.
Om tot dit beeld te komen heeft GroenLinks-raadslid Bas de Jong gesproken met bewoners, ondernemers en leden, een mobiliteitscafé georganiseerd en zich verder verdiept, samen met de fractie.
GroenLinks staat open voor ideeën uit de stad, en gaat blijvend het gesprek aan met ieder die wil. Neem contact op met Bas of via culemborg@groenlinks.nl.