“Als GroenLinks wilden we in 2014 graag geld reserveren vanuit het gemeentebudget voor duurzame initiatieven. Dat was toen nog nieuw en ging niet vanzelf. Uiteindelijk lukte het om 25.000 euro per jaar hiervoor in te zetten. Dat was natuurlijk niet genoeg, maar het heeft veel positieve dingen in gang gezet.”



Met dat geld is er bijvoorbeeld een start gemaakt met de Energiecoöperatie van inwoners, met het realiseren van de tiny houses en het parkeerdak met zonnepanelen in Eva-Lanxmeer. Deze positieve start leidde tot uitbreiding van het budget voor duurzame oplossingen tot 100.000 euro per jaar. En uiteindelijk zelfs tot een extra impuls van 1 miljoen euro twee jaar geleden. “Een enorm verschil met de beginperiode, waarmee zoveel meer mogelijk is gemaakt.”

Ook op andere vlakken is Culemborg duidelijk ‘vergroend’ in de afgelopen jaren. Van de aanleg van natuurvriendelijke oevers in Parijsch, geveltuintjes in de binnenstad, tot natuurvriendelijke speelplekken en het stimuleren van de biodiversiteit. Joost hoopt dat deze groene veranderingen de komende vier jaar worden uitgebreid.



Joost kijkt ook tevreden terug op het nieuwe Gemeentelijk Verkeers- en Vervoersplan (GVVP). “Het is een plan geworden met veel ruimte voor de fiets, met veel GroenLinks-inbreng én steun van meerdere fietsvriendelijke partijen.” Als eerste maatregel is de Vianense Poort voor auto’s afgesloten, zodat fietsers en voetgangers er veilig onderdoor kunnen. Joost zou het mooi vinden als ook andere fietsvriendelijke plannen de komende jaren worden uitgevoerd, zoals de fietsbrug naar Houten of een goede fietsroute tussen Parijsch, binnenstad en het oosten van Culemborg. “Ook een goede onderdoorgang voor fietsers en voetgangers bij het station is een belangrijke inzet voor de komende jaren. Fietsers en voetgangers kunnen dan veel vaker de hardrijdende auto’s bij de ovonde vermijden.”

Om de stationsomgeving te verbeteren zijn de eerste stappen al gezet. NS en ProRail zijn betrokken en er zijn plannen om er een zogeheten regionale hub van te maken. “De volgende stap is om er veel woningen te gaan bouwen die ook betaalbaar zijn, en om duurzame mobiliteit te stimuleren.”

Tot slot zegt Joost: “Het kan lastig zijn om dingen te veranderen, want er zijn voor- en tegenstanders. Het is van groot belang om goed te luisteren naar de belangen en zorgen van inwoners. En uiteindelijk is het aan de politiek om keuzes te maken, om dingen in gang te zetten en te verbeteren voor Culemborg. We hebben met GroenLinks écht het verschil kunnen maken.”