Blog van fractievoorzitter Claire Vaessen over de ontwikkeling van een logistieke hotspot in Rivierenland. Kennen we alle ins en outs, is de ontwikkeling voldoende groen en duurzaam, zowel ecologisch als economisch? Genoeg vragen om kritisch te blijven op de ontwikkelingen. Klik op 'lees meer' voor de volledige blog.
In de regio wordt gelobbyd voor de ontwikkeling van een Logistieke Hotspot. Regio Rivierenland wordt gezien als een plek met een gunstige ligging ten opzichte van de havens van Rotterdam en Amsterdam en zou zo kunnen fungeren als logistieke spin in het web voor vervoer en opslag. Vervoer moet dan deels over de A15, maar vooral over water plaatsvinden, wat minder milieubelastend is. Als Medel (Tiel) uit zijn jasje groeit moet Biezenburg (Neder-Betuwe) dé regionale container- opslag- en overslaghaven worden voor bedrijven die zich met logistiek bezighouden. Dat moet veel werkgelegenheid opleveren. Vierduizend arbeidsplaatsen zeggen de rapporten. Culemborg doet aan deze plannenmakerij mee. Het idee is dat werkgelegenheid en logistieke bedrijvigheid zich niet beperken tot de grenzen van individuele gemeenten, maar zich regionaal (en daarbuiten) ontwikkelen en een groot gebied, waaronder Culemborg, ten goede komen.
Is dit regionale project ongemerkt aan de gemeenteraad voorbij gegaan? Niet helemaal. In 2009 heeft het Algemeen Bestuur van Regio Rivierenland de Sociaaleconomische visie 2009-2020 vastgesteld. Op dat moment was in de regio nog sprake van de oude organisatiestructuur met vertegenwoordigers uit de gemeenteraden in het AB. Hoe groot en ambitieus het plan zou zijn drong, denk ik, op dat moment niet tot veel gemeenteraadsleden door. Provincie, gemeenten en bedrijfsleven hebben vervolgens, met zijn allen, voor anderhalve ton een locatie gekozen en een businessplan en een masterplan laten maken. Het aandeel van Culemborg, eind vorig jaar eenmalig door de gemeenteraad ter beschikking gesteld, was bijna €5000,.
Begin februari dit jaar kregen de Culemborgse raadsfracties een brief van Wakker Biezenburg: een inwonersgroep uit de beoogde locatie voor de Logistieke Hotspot die zich zorgen maakt over de plannenmakerij en stevige punten aandraagt die we niet zomaar kunnen negeren.
Op twee momenten is de Logistieke Hotspot wel aan de Culemborgse gemeenteraad gepresenteerd, maar de discussie of die haalbaar en wenselijk is, is nog niet gevoerd. Groen en duurzaam, zowel ecologische als economisch, zullen in elk geval sleutelwoorden moeten zijn. In principe zal het bedrijfsleven zelf de ontwikkeling van de Logistieke Hotspot op zich moeten nemen en financieren. Als van de regiogemeenten gevraagd wordt er nog meer geld in te steken, bijvoorbeeld voor infrastructuur, dan mag de Culemborgse gemeenteraad niets voor lief nemen, maar zal zich zeer kritisch moeten opstellen. Gemeentes zijn immers geen ondernemers en nemen geen ondernemersrisico’s.