Voor GroenLinks Culemborg betekent dit dus lagere windmolens, dat er zichtbaar wordt ingegaan op zorgen rondom de omvang en effecten en dat het college met deze opdracht in gesprek gaat met de initiatiefnemers Eneco en Vrijstad Windwinning om te kijken of ze met een plan naar de gemeenteraad en de stad kunnen komen dat dichterbij de opgave van 72 GWh ligt zoals eerder opgenomen in de Uitvoeringsagenda Duurzaamheid 2.0 in 2017. Juist om maximaal invloed uit te oefenen in het belang van de Culemborgse samenleving.



Het treurige aan de discussie rondom windmolens is dat ondertussen vanuit de Rijksoverheid de subsidie op windmolens jaar na jaar verlaagd wordt en daarom bepaalde varianten niet meer mogelijk zouden zijn. Terwijl dit voor draagvlak in de energietransitie zo helpend is en er liggen nog grote uitdagingen op het terrein van energiebesparing en energieopwekking.



Het CDA heeft op dinsdagavond 6 april samen met CvN en D66 een motie ingediend waarmee een kader van lagere windmolens en de eerder gestelde doelstelling voor duurzame energieopwek door wind wordt herhaald en behaald. Goed dat zij deze handschoen hebben opgepakt. Ook worden in deze motie belangrijke punten onderstreept van werken aan meer draagvlak en bieden van zekerheden om overlast en onaanvaardbare risico’s op gezondheidsschade waaronder slagschaduw en geluidshinder te voorkomen.



Het college heeft in reactie op deze motie aangegeven de boodschap te begrijpen, deze duidelijk over te willen brengen naar de initiatiefnemers, en te bespreken of zij met een aangepast kleiner plan komen dat mogelijk wel op steun kan rekenen in de gemeenteraad waarbij er meer aandacht komt voor de zorgen die leven.



De motie is met een ruime meerderheid aangenomen door CDA, CvN, D66, GroenLinks en VVD. De fracties van CC en CU stemden tegen. De PvdA en SP waren om redenen afwezig.



Wij houden jullie op de hoogte bij vervolgstappen in de raad.