De burgemeester, gehele gemeenteraad, basisschool Blink en middelbare school Lek en Linge hebben gezamenlijk een brief gestuurd aan staatssecretaris Harbers (Justitie en Veiligheid) om gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid waarmee Maksim, Denis, Arina en hun ouders in Culemborg kunnen blijven. De kinderen zijn 14, 10 en 5 jaar en zijn alledrie in Nederland geboren, de ouders wonen al 17 jaar in Nederland.
Om de brief kracht bij te zetten is een lawaai-actie georganiseerd waar maar liefst 2000 mensen aan meededen, heeft een petitie bijna 10.000 ondertekenaars, steunen Defence for Children en De Goede Zaak publiekelijk deze inzet en is er veel media-aandacht, zoals in het Jeugdjournaal. Nu hopen dat de politici in Den Haag hier gehoor aan geven!

In Culemborg staan we voor kinderrechten en beschermen we de hier opgegroeide Maksim, Denis en Arina tegen uitzetting naar Oekraine. Zoals in de gezamenlijke brief staat "Wij willen een gemeente zijn waar een ruimhartige kinderpardon mogelijk moet zijn. Een gemeente die altijd handelt in het belang van het kind. Zoals we dit ook met elkaar afgesproken hebben in het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Dat stelt in artikel 3 dat het belang van het kind bij alle beslissingen door de overheid, instanties en volwassenen de eerste overweging behoort te zijn."

Acties
Met een groot gevoel van saamhorigheid zijn we woensdagmiddag thuis gekomen van de lawaaidemonstratie, met dank aan Blink en Lek En Linge. Toen we zondagavond 1 juli als GroenLinks-fractie hoorden dat het gezin plots uit bed gelicht was en naar een detentiecentrum was overgebracht gingen onze alarmbellen af. Wij hebben onze GroenLinks Tweede Kamerfractie bericht en zij hebben de brief uit Culemborg met ondersteuning onder de aandacht gebracht bij het ministerie. Daarnaast hebben we contact gelegd met Defence for Children en zij met De Goede Zaak om dit in korte tijd bekend te maken.  

Hoop
We spannen ons in om de familie Andropov snel naar huis te brengen, hier in Culemborg waar zij immers thuis zijn. Wat een lawaai hebben we samen gemaakt.