De Culemborgse Courant stelde per mail aan alle gemeenteraadsfracties een viertal vragen over Terweijde. GroenLinks wil doorgaan met jeugdinterventiewerk en werkloosheidsbestrijding en de wijk gemengder maken door meer verschillende soorten woningen te bouwen. Ook moet aan de segregatie in het basisonderwijs, de zwarte en witte scholen, een einde komen.
- wat vindt uw fractie dat er op korte termijn moet gebeuren in/aan de wijk Terweijde?
De wooncorporatie moet doorgaan met verbetering van huizen en de omgeving (o.a. Troelstraplaats). Tegelijkertijd moet ook de gemeente doorgaan met zaken als het verbeteren van de leefbaarheid in de buurt met o.a. jeugdinterventiewerk, gezinsbegeleiding, buurtouders, werkloosheidsbestrijding (zoals de Doenerij) en buurtbemiddeling. In een tijd van economische crisis en oplopende werkloosheid zijn dit soort activiteiten extra belangrijk. Daarnaast pleit GroenLinks al langer voor een (binnen)ruimte waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten.
Het zijn verder vooral de Terweijdenaren zélf die, door met elkaar te praten, de onderlinge verhoudingen kunnen herstellen en verbeteren. GroenLinks vindt dat de gemeente initiatieven daartoe zoveel mogelijk moet faciliteren en als bewoners daarbij hulp vragen, voor hen klaar moet staan.
- wat zijn de plannen op langere termijn?
Fysiek: gevarieerd bouwen, huur en koop door elkaar en een mix van dure en goedkope woningen.
Sociaal: hulp op individueel en gezinsniveau; mensen begeleiden, bijvoorbeeld naar opleiding en werk; zorgen dat werkloze jongeren hun perspectief op een goede toekomst niet verliezen.
GroenLinks betreurt het dat het huidige college niets ondernomen heeft om de segregatie in het basisonderwijs, de witte en zwarte scholen in Culemborg, te stoppen.
- moet de gemeente per direct meer de wijk in?
Met bovenstaande activiteiten komt ‘de gemeente’ al veel in de wijk. Wel is GroenLinks van mening dat de gemeente niet alleen met groepen bewoners om de tafel moet gaan zitten als er iets aan de hand is, maar ook in ‘gewone’ tijden voeling moet houden met de wijk. Bijvoorbeeld door heel regelmatig te praten met volwassenen en jongeren.
De GroenLinks gemeenteraadsleden vertegenwoordigen ook Terweijdenaren. Wij mailen, bellen en praten met veel mensen. Bewoners van Terweijde, jongeren en volwassenen, die hun verhaal kwijt willen; die wel eens denken ‘dit of dat zouden ze eens moeten weten of ervaren’ roepen wij op om contact te zoeken.
- is de beeldvorming zoals die er nu is over Terweijde terecht?
Decennia lang zijn er complete wijken met vrijwel alleen maar goedkope huurwoningen gebouwd en andere wijken met riantere huizen. Voor mensen met een laag inkomen was elders in Culemborg niets beschikbaar. In Terweijde (en Achter de Poort) kwamen vooral mensen te wonen met weinig geld, een lager opleidingsniveau of met een uitkering. De ongelijkheid tussen groepen mensen en wijken viel daardoor extra op. De maatschappelijke gevolgen van zichtbare scheiding tussen bevolkingsgroepen zijn enorm. De problemen in Terweijde zijn daarom eigenlijk de problemen van onze hele stad. De berichtgeving in de pers laat dat indirect ook zien: niet ‘Terweijde’ heeft landelijke bekendheid gekregen, maar ‘Culemborg’.
Veel Terweijdenaren balen er bovendien van om door de buitenwereld als groep aangesproken te worden, terwijl zij met de gebeurtenissen helemaal niets te maken hebben, netjes hun kinderen opvoeden, elke ochtend naar hun werk gaan en in harmonie leven met hun buren. Voor deze mensen - de meerderheid - is de beeldvorming over Terweijde of over de etnische groep waar zij deel van uitmaken zeker niet terecht.