Daarnaast sluiten netbeheerders niet uit dat er later nog beperkingen kunnen komen voor de aansluiting van bijvoorbeeld nieuwe woningen en laadpalen. GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon vindt dit problematisch. "Wij willen urgentie geven aan goed onderzoek en het opstellen van een aanvalsplan netcongestie. Lokaal, regionaal en provinciaal moeten we met elkaar zo netbewust mogelijk handelen. Onder meer door duurzame energieopwek op te slaan en lokaal te gebruiken. Hier willen we inwoners, organisaties en bedrijven actief bij betrekken en onderdeel laten zijn van oplossingen."

Kabelgoten 
Eén van de bijdragen kan zijn het opladen van je elektrische auto met stroom van de zonnepanelen op je dak. Dit is alleen niet voor iedereen mogelijk, als je geen eigen laadpaal en oprit hebt. GroenLinks wil dat net zoals in de gemeenten Zwolle en Nieuwegein het mogelijk wordt om kabelgoten tussen je woning en een gedeelde parkeerplaats te realiseren. Net als een inwoner wil, de heer Stam die insprak bij de gemeenteraad op donderdagavond 12 juni. Onze fractie heeft vragen gesteld aan het college en ziet uit naar de beantwoording.

Onze vragen:

  1. Inwoners die hun elektrische auto willen opladen met de energie van hun zonnepanelen ontlasten het energienet. Echter is dit niet voor alle inwoners nu mogelijk, omdat de gemeente Culemborg het gebruik van kabelgoten niet toestaat. In de gemeente Zwolle*1 is in juni van dit jaar een pilot gestart met kabeltegels. Bij deze pilot betalen inwoners zelf de kosten voor het verwijderen van de tegels. Ook in de gemeente Nieuwegein*2 is een pilot gestart, waarbij de kosten verbonden aan de aanschaf en aanleg van de kabelgoot voor rekening van de deelnemer komen. Is het College op de hoogte van deze pilots?  Zo ja, hoe beoordeelt het College de mogelijkheid om de lessen van deze pilots in Culemborg toe te passen en ook hiermee te starten al dan niet via een pilot? Zo niet, waarom en wat zou hiervoor nodig zijn?
  2. Stel dat we voorzien dat er in de komende jaren geen laadpalen meer geplaatst kunnen worden in Culemborg. Kunnen we er dan nu al op inspelen dat er een spreiding van laadpalen over Culemborg plaatsvindt, zodat er geen buurten en wijken met geen-nauwelijks of te weinig laadpalen bestaan? Worden er op dit moment stappen gezet om een laadpalenplan op te stellen, en zo ja, wanneer kunnen wij dit plan verwachten?
  3. Welke mogelijkheden ziet het college om lokaal, regionaal of provinciaal te kijken of er een 'Aanvalsplan netcongestie' kan komen waarbij naast gemeenten ook inwoners, organisaties en bedrijven zelf onderdeel zijn van oplossingen om het stroomnet te ontlasten? Is er contact met de provincie Gelderland over concrete steun, bijvoorbeeld door middel van subsidies voor batterijen voor zonnedaken op sporthallen, scholen en in wijken? En hoe kan onze woningcorporatie Kleurrijk Wonen wellicht door middel van (nieuwe) prestatieafspraken ook uitgedaagd worden om de aanleg van zonnepanelen op sociale huurwoningen te continueren, en bestaande zonnestroom goed te benutten en tegelijkertijd de netcongestie niet in de weg te zitten?

*1 Kabelgoottegels pilot Nieuwegein: https://www.nieuwegein.nl/wonen-en-leefomgeving/bouwen-en-verbouwen/kabelgoot-laten-aanleggen

*2 Kabelgoottegels pilot Zwolle: https://www.zwolle.nl/kabelgoottegels-elektrische-auto-aanvragen