Allereerst wil de fractie van GroenLinks uitspreken dat het ons diep raakt wat bewoners van Terweijde is overkomen. Wij zijn er kwaad over dat een relatief kleine groep het zo kan verpesten voor bewoners van Terweijde die gewoon op hun eigen manier willen wonen en leven.
Daarnaast staan wij pal achter mensen die aangifte doen van criminele activiteiten. Niet alleen op basis van ‘horen zeggen’, maar alleen met concrete aangiftes en bewijs is het immers mogelijk om daders op te sporen en voor de rechter te brengen. Iemand die in een dergelijke situatie aangifte doet verdient minimaal een compliment. En zeker bescherming.
De situatie waarin Terweijde verzeild is geraakt en de mate waarop u als bewoners daaronder gebukt gaat is een ernstige schending van de rechtsorde en daarom onacceptabel .
GroenLinks vindt ook dat de maatregelen die nu voor de korte termijn zijn genomen voor de lange termijn geen oplossing zijn. Na het blussen van de brandjes zullen er structurele maatregelen genomen moeten worden die moeten voorkomen dat dergelijke situaties zich in de toekomst voordoen.
GroenLinks heeft zich nooit van de problemen in Terweijde en andere buurten afgekeerd. Integendeel. De afgelopen jaren hebben wij herhaaldelijk gepleit voor een plek voor jongeren, voor de komst van de brede school in oost, voor het nemen van initiatieven om zwarte en witte scholen tegen te gaan. GroenLinks heeft meerdere malen voorgesteld om ‘integratie’ op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Door een diepgaande analyse van waar het wel en niet goed gaat in Culemborg, hoe en welke rol culturele en andere achtergronden daarbij spelen, hadden problemen in een veel eerder stadium onderkend kunnen worden. Ook willen wij dat sociale huurwoningen evenwichtiger worden gespreid in Culemborg. Bijvoorbeeld in de wijk Parijsch en De Hond.
Wij nemen afstand van uitspraken als “de tijd van praten is voorbij” en “we voelen ons machteloos”. De tijd van praten is namelijk nooit voorbij en het antwoord op machteloosheid is ‘aanpakken’. Criminelen moeten gewoon opgespoord en opgepakt worden. En mensen die aangifte doen moeten serieus genomen worden. Positief vinden wij het dat de politie mensen die aangifte doen nu informeert over wat er met hun aangifte gedaan wordt. Verder vinden wij dat het te zwak uitgedrukt is wanneer intimidatie en bedreiging (waarmee gevoelens van veiligheid direct worden aangetast), als ‘overlast’ worden benoemd. Wanneer iets ‘overlast’ is en wanneer ‘crimineel’ en wat voor gevolgen dat heeft voor de aanpak van politie en gemeente, daar zal GroenLinks nog de nodige vragen over stellen.
GroenLinks vindt dat het beleid dat gevoerd en de maatregelen die genomen moeten worden niet alleen voor Terweijde moeten gelden. We moeten oppassen dat we andere wijken in Culemborg niet uit het oog verliezen.
GroenLinks is van mening dat er met een heleboel Marokkaanse-, Molukse- en andere Nederlanders heel goed valt samen te leven. Wij kennen veel gezinnen en individuen die we waarderen, die hun gewone leven leiden, gewoon de kinderen opvoeden, naar school gaan, werken en vriendelijk zijn voor hun buren. Deze mensen verlangen er ook naar dat de criminelen worden opgepakt, dat de intimidaties ophouden en dat zij plezierig kunnen leven in Terweijde, een buurt die niet verloederd is en waar, door o.a. de wooncorporatie, veel aan de leefbaarheid wordt gedaan.
GroenLinks was de eerste partij in Culemborg met een verklaring op de website. Daarin stelden we al dat er tegen criminaliteit opgetreden moet worden. Opsporing is daarin een eerste vereiste omdat mensen zich anders vogelvrij voelen. Daarnaast hebben we vragen gesteld over de aanpak van ex-gedetineerden. Wij denken dat het cruciaal is dat je iemand die uit de gevangenis komt niet loslaat, maar meteen zorgt voor begeleiding bij het op orde krijgen van zijn leven en het vinden van werk of opleiding. Aangetoond is, dat een wijk waar veel werkloosheid is, ook onveiliger is. Daarom moet de gemeente doorgaan met werkloosheidsbestrijding. Preventie in de vorm van toezicht op straat en het snel en effectief corrigeren van jonge kinderen. Verder vindt GroenLinks dat we door moeten gaan met jeugdwerk gericht op jongeren die thuis niet goed terecht kunnen of waar de thuissituatie te wensen overlaat. We moeten doorgaan met jeugdinterventiewerk, gezinsbegeleiding en met buurtouders. In voorkomende gevallen moeten ouders getraind worden in opvoedingsvaardigheden, zo nodig gecombineerd met cognitieve gedragstherapie voor kinderen; aangetoond is namelijk dat een combinatie van deze twee elementen de ontwikkeling van gedragsstoornissen en delinquent gedrag helpt voorkomen.
We moeten echter ook investeren in potentieel succesvolle jeugd en gezinnen die soms nét dat ene duwtje nodig hebben. Daarom moet bijvoorbeeld de huiswerkklas terugkomen en is een buurthuis zo belangrijk. Veel inwoners geven aan dat veel oplossingen en ideeën voor een goede aanpak uiteindelijk uit de wijk zelf moeten komen. GroenLinks zal daarom scherp letten op de mate waarin burgerparticipatie een kans krijgt en bewonersorganisaties op waarde geschat worden.
GroenLinks wil sterk benadrukken dat probleemjongeren aangepakt moeten worden op individueel niveau. Dat wil zeggen dat wij niet willen praten in termen van hele bevolkingsgroepen, maar dat degene die de problemen veroorzaakt en zijn directe omgeving onderhanden genomen moeten worden. Verder wil GroenLinks dat de gemeente een zogenaamd sociaal calamiteitenplan opstelt om in een vroeg stadium maatschappelijke onrust en escalatie te voorkomen. Doel daarvan is niet alleen om te reageren op incidenten die zich voordoen, maar de dieperliggende problematiek aan te pakken. Zo’n plan kan geïntegreerd worden in de algehele aanpak die nu ontwikkeld gaat worden.
Wilt u een gesprek met de fractie dan nodigen wij u uit om contact op te nemen.