Burgers worden steeds kritischer en mondiger en willen heel graag meedenken en invloed uitoefenen op beslissingen die hun eigen woon- en leefomgeving aangaan. De gemeente krijgt daarom een andere rol: van sturende gemeente naar een gemeente die initiatieven van burgers vergemakkelijkt en ondersteunt. De samenleving verandert en de politiek moet mee veranderen. Niet alles wordt meer in het stadhuis besloten. We gaan naar een doe-democratie, waarin mensen meebeslissen door zelf maatschappelijke vraagstukken op te pakken. De gemeentelijke overheid moet op zoek naar haar nieuwe rol. Wat GroenLinks betreft draagt de gemeente actief bij aan de overgang naar meer doe-democratie door initiatieven van burgers te ondersteunen, bureaucratische hobbels weg te nemen en door burgers in een vroeg stadium bij plannen en besluitvorming te betrekken. Als GroenLinks in het college van B&W komt, zal het daar de komende vier jaar voluit op inzetten.

Nieuwe initiatieven van (groepen) Culemborgers met meerwaarde voor de stad vinden we van groot belang. Zo nodig helpt een initiatiefondersteuner vanuit het stadskantoor om de weg te vinden en (bureaucratische) belemmeringen te overkomen. Sommige initiatieven behoeven actieve overheidsparticipatie. Dan stelt de gemeente zich op als partner. De eerste houding van de gemeente wordt ‘kunnen wij dit mogelijk maken’ in plaats van denken in beperkingen. Brede bewegingen zoals Cocreatie Culemborg en actieve burgers moeten zeker niet gefrustreerd worden, maar juist aangemoedigd. Soms gaat dit gepaard met subsidie en de andere keer door mee te denken of het initiatief op een andere manier te ondersteunen.

Bij het maken van nieuw beleid willen we Culemborgers uitnodigen om hier actief aan deel te nemen. Met burgerparticipatie wordt (nieuw) beleid meer van en door de stad. Bij gemeentelijke plannen willen we dat Culemborgers in een vroeg stadium de gelegenheid krijgen om hun ideeën, wensen en meningen in te brengen: van ‘inspraak’ naar ‘beginspraak’. We vinden dat de gemeente de inbreng van burgers wenselijk moet vinden in plaats van lastig en dat de gemeente op een open manier met haar burgers moet communiceren over wat zij met de inbreng doet.

Meepraten en invloed uitoefenen begint in de wijken. Om zo veel mogelijk mensen erbij te betrekken gaan we met verschillende manieren van beginspraak experimenteren.

We vragen Culemborgers tips voor een betere dienstverlening en gaan actief de dialoog aan met burgers. De mogelijkheden van internet gaan we hierbij beter benutten.