GroenLinks wil voor elke uitkeringsgerechtigde een persoonlijk plan met een doel voor de toekomst. De persoonlijke situatie van mensen die een uitkering van de gemeente nodig hebben, is leidend en wederzijds vertrouwen is uitgangspunt. We ondersteunen werklozen bij het vinden van werk of een maatschappelijke activiteit. We geven bedrijven die arbeidsgehandicapten in dienst nemen een grotere kans op opdrachten van de gemeente. We voorkomen dat schuldenproblematiek ontstaat of groter wordt, bijvoorbeeld door de inzet van de Formulierenbrigade. We willen dat geen enkele jongere uitvalt en dat iedere jongere op school zit of een leerwerktraject volgt: geen enkele leerplichtige jongere zit thuis. We gaan in gesprek met het Middelbaar Beroeps Onderwijs (ROC) in onze regio om het aanbod aan opleidingen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte van het bedrijfsleven in Culemborg en omgeving.
We willen voorkomen dat mensen in armoede moeten leven en we willen hen in staat stellen er bovenop te komen. Daarom is het belangrijk dat mensen met een probleem laagdrempelig ergens terecht kunnen. Voorkomen van problemen is daarbij beter dan genezen. Daarom vinden wij dat mensen die aankloppen bij de gemeente meteen geholpen moeten worden, voordat de problemen groter worden.
De gemeente ondersteunt mensen bij het vinden van betaald werk of een maatschappelijke activiteit zodat zij kunnen deelnemen aan de samenleving. We laten mensen met een uitkering kennis maken met de vele mogelijkheden en diversiteit van vrijwilligerswerk. Het wel of niet doen van vrijwilligerswerk kan echter nooit consequenties hebben voor de uitkering.
Preventie van (grote) schuldenproblematiek is cruciaal. Mensen die recht hebben op financiële ondersteuning moeten hier gemakkelijk gebruik van kunnen maken. Daarom behoudt Culemborg de Formulierenbrigade die mensen helpt en adviseert met vragen over financiën, regelingen en tegemoetkomingen.
Kwetsbare Culemborgers mogen niet de dupe worden van stapelingseffecten van bezuinigingen. Kinderen én volwassenen moeten zich om financiële redenen niet uitgesloten hoeven voelen van deelname aan maatschappelijke activiteiten, zoals het lidmaatschap van een vereniging of een culturele activiteit.
In cocreatie met stad en gemeente gaan we uitzoeken wat de mogelijkheden zijn voor invoering van een Culemborg-Pas, maar ook hoe bestaande alternatieve ‘betalings’systemen, zoals Woongoud en Lets Ruil Culemborg verder uitgebouwd kunnen worden. We willen hiermee meerdere doelen tegelijk bereiken: participatie bevorderen, financiële drempels verlagen en het
bevorderen van wederkerigheid en onderlinge contacten.
Met iedereen die een uitkering van de gemeente heeft, maken we een plan met een doel voor de toekomst. Scholing, leerwerkplekken, stageplaatsen of maatschappelijke activering maken daar onderdeel van uit. De meerwaarde van het
Participatiehuis en de Doenerij moet liggen in maatwerk en persoonlijke aanpak. Mensen worden gecoacht om zoveel mogelijk baas te zijn over hun eigen traject. Afspraken tussen gemeente en uitkeringsgerechtigde zijn niet vrijblijvend. Om te voorkomen dat er misbruik gemaakt wordt en mensen langdurig werken voor een uitkering in plaats van het minimumloon, heeft een werkervaringsplaats bij een bedrijf of activeringsplek bij een maatschappelijke organisatie een duidelijk doel en is beperkt in tijd. Na afloop zijn de normale arbeidsvoorwaarden van toepassing.
De gemeente doet bij voorkeur zaken met bedrijven die sociaal betrokken ondernemen en gaat hierin zelf voorop. In het gemeentelijk inkoop- en aanbestedingsbeleid zijn voorwaarden opgenomen die bedrijven prikkelen om mensen met een grote
afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Met name de nabijheid van het lokale en regionale bedrijfsleven kan voor deze groep mensen zonder werk veel betekenen. Deze bedrijven hebben zo een grotere kans op opdrachten. We hebben oog voor wat een bedrijf nodig heeft als het mensen met een arbeidshandicap in dienst wil nemen. Jobcoaches op de werkvloer kijken naar wat nodig is om iemand in staat te stellen te werken. Om oneigenlijk gebruik te voorkomen zijn we kritisch bij het verstrekken van (loonkosten)subsidies.
Een persoonlijke aanpak van de werkzoekende is cruciaal om tot een goede match te komen. Het gaat daarbij om zijn talenten naar boven te halen en hem in staat te stellen weer deel te nemen in het arbeidsproces, in combinatie met een
vraaggerichte benadering van de werkgever. De gemeente betracht transparantie bij externe inhuur. Als de gemeente extern
moet inhuren dan maken we dat bekend binnen Culemborg, zodat (kleine) ondernemers en ZZP-ers de vraag van de gemeente kennen en ook de kans krijgen een offerte in te dienen. Lokale netwerken en betrokkenheid kunnen een pre zijn. Extra aandacht gaat hierbij uit naar ZZP-ers met een bijstandsuitkering.
We willen dat geen enkele jongere uitvalt. Dit gebeurt met name in de periode na afronding van de middelbare school. We willen daarom dat iedere jongere op school zit of een leerwerktraject volgt: geen enkele leerplichtige jongere zit thuis. Bij problemen bekijken we met de jongere en met de ouders wat de oorzaak is en werken we aan nieuw perspectief.
We gaan in gesprek met het Middelbaar Beroeps Onderwijs (ROC) in onze regio om het aanbod aan opleidingen zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de behoefte van het bedrijfsleven in Culemborg en omgeving. Een opleiding dicht bij huis draagt bij aan het voorkomen van vroegtijdige uitval. We stimuleren werkgevers om stage- en werkervaringsplekken aan te bieden.