We willen de wachttijd voor sociale huurwoningen terugbrengen door Kleurrijk Wonen te stimuleren om te blijven investeren in betaalbare woningen en door niet alleen te kiezen voor aantrekkelijke bouwkavels in Sprokkelenburg of woningen voor kapitaalkrachtigen en midden-inkomens in Parijsch-Zuid. Om starters op de woningmarkt te helpen kijken we naar erfpachtconstructies, zodat kopers lagere maandlasten hebben. Bij het plannen van nieuwe wijken en gebouwen houden we rekening met de optimale benutting van de zonnestand en de mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen
In 2012 was de gemiddelde wachttijd op een sociale huurwoning zo’n 4,5 jaar. Dit moet korter. We zorgen daarom voor betaalbare woningen voor iedereen en niet alleen voor aantrekkelijke bouwkavels in Sprokkelenburg of woningen voor kapitaalkrachtigen en middeninkomens in Parijsch-Zuid. De gemeente stimuleert en steunt woningbouwwaccorporatie Kleurrijk Wonen en andere bouwers om te blijven investeren in de sociale woningbouw. Zowel huur als sociale koop. We bevorderen zoveel mogelijk doorstroming van sociale huurwoningen naar goedkope vrije sectorwoningen. Om nieuwe woningen voor starters betaalbaar te houden kijken we naar erfpachtconstructies waarbij uitgangspunt is dat de gemeente hier niet aan hoeft te verdienen en de koper van het huis lagere maandlasten heeft.
We bevorderen zoveel mogelijk doorstroming van sociale huurwoningen naar goedkope vrije sectorwoningen. Om nieuwe woningen voor starters betaalbaar te houden kijken we naar erfpachtconstructies waarbij uitgangspunt is dat de gemeente hier niet aan hoeft te verdienen en de koper van het huis lagere maandlasten heeft.
Een leegstandscoördinator kijkt ook met de eigenaren hoe kantoorpanden en winkelpanden omgebouwd kunnen worden tot betaalbare woonruimte voor starters.
Projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties en particulieren bouwen in Culemborg energieneutrale woningen. Bij het plannen van nieuwe wijken en gebouwen houden we rekening met de optimale benutting van de zonnestand. Bij renovatie van woningen wordt geïnvesteerd in verduurzaming en gestreefd naar een gemiddeld energielabel B voor alle sociale huurwoningen in 2020. Zoveel mogelijk nieuwe woningen worden levensloopbestendig gebouwd en bestaande woningen zodanig aangepast dat mensen er zo lang mogelijk zelfstandig in kunnen blijven wonen.
Samen met woningbouwverenigingen, huurdersverenigingen, woningeigenaren en maatschappelijke partners investeren we in de leefbaarheid in de wijk.