GroenLinks vindt dat er een onderzoek moet komen naar de Nederlandse steun aan de Amerikaanse inval in Irak. Op weg naar de installatie van de nieuwe Eerste Kamer, half juni, begint GroenLinks met andere organisaties een slotoffensief voor de handtekeningenactie 'Openheid over Irak'. Op Bevrijdingsdag staan in Culemborg GroenLinks, SP en Comité Stop de Oorlog met handtekeningenlijsten op de markt.

Nederland blijft zich verzetten tegen een onderzoek naar Irak. Waar Engeland en de VS een onderzoek al hebben afgerond, vindt het kabinet dat er niets te onderzoeken valt. Vier jaar na het begin van de oorlog weigert het kabinet nog steeds antwoord te geven op talloze wezenlijke vragen rond de steun aan de inval in Irak, die ook toen al omstreden was. Vragen over zorgvuldigheid, maar ook over mogelijke misleiding en leugens. Er moet zo snel mogelijk een parlementaire enquête naar 'Irak' komen, maar met de huidige politieke verhoudingen dreigt de zaak nog zeker vier jaar in de doofpot te blijven. Dat is een democratie onwaardig, vindt GroenLinks Tweede-Kamerlid Mariko Peters.

Samen met het burgerinitiatief 'Openheid over Irak' haalt GroenLinks handtekeningen op om de steun voor een onderzoek zichtbaar te maken. De actie roept de Eerste Kamer op om het initiatief te nemen tot een onderzoek naar de steun voor de oorlog in Irak. Mariko Peters maakt zicht sterk voor de actie: Je kunt niet een land binnenvallen, zonder wederopbouwplan en dan maar hopen dat het goed komt. Daar moet de regering zich over verantwoorden.

GroenLinks zamelt ook handtekeningen in via http://www.groenlinks.nl/irak. In veel steden, waaronder Culemborg halen GroenLinksers zelf actief handtekeningen op. Op de markt in Culemborg zijn op 5 mei van 11.00 tot 17.00 uur twee podia met live muziek

Kijk ook op http://www.openheidoverirak.nu