Donderdag 12 april besprak de gemeenteraad het gezondheidsbeleid van de gemeente Culemborg. Het is wettelijk verplicht om hiervoor elke vier jaar een plan te maken, in navolging van het rijk en de regio. Kritiek van GroenLinks was dat het plan weinig ambitieus is en bovendien geen concrete doelstellingen bevat. Het lijkt eerder op een verplicht nummer, vanwege de wettelijke eis. Bovendien zijn de Culemborgers nauwelijks bij het plan betrokken. Dat kan beter. Daarom heeft GroenLinks een Facebookpagina geopend om Culemborgers te betrekken bij het gezondheidsbeleid, zodat we een beter plan krijgen dat breder gedragen wordt door de inwoners van Culemborg.
Het vorige gezondheidsplan ging over de jaren 2007-2011. Het is echter niet duidelijk wat de effecten zijn geweest: Zijn er minder jongeren gaan roken? Is het alcoholgebruik afgenomen? Hoe zit het met het overgewicht van kinderen? Onmogelijk om als gemeenteraad te kunnen oordelen of het beleid zin heeft gehad.
Ook het nieuwe plan bevat nauwelijks afrekenbare doelstellingen en de ambitie is ver te zoeken. Het College komt niet verder dan: “we willen de gezondheidsverschillen in Culemborg terugdringen door de aandacht te richten op kwetsbare burgers”. Als speerpunt is gekozen voor voorkomen en terugdringen van overgewicht (vooral jeugd) en van depressie (vooral ouderen). Maar de beoogde resultaten blijven vaag. Bijvoorbeeld om depressie bij ouderen te voorkomen is er “een wekelijks laagdrempelig aanbod ‘Meer bewegen voor ouderen’”. Geen woord over hoeveel ouderen men denkt te bereiken, laat staan over de effectiviteit van het aanbod. Om overgewicht te bestrijden wil het College “een gezonder aanbod in de schoolkantine en automaten”, maar ook hier geen doelstellingen over het percentage gezondere consumptie dat men tracht te bewerkstelligen. Ook is het nog onduidelijk of de scholen wel mee willen werken. Toch essentieel voor het halen van de doelstelling.
Bij de voorbespreking in de gemeenteraad deelden meerdere partijen de kritiek van GroenLinks. Het raadsvoorstel wordt daarom nog niet vastgesteld. Eerst moet het College zijn huiswerk overdoen en komen met een nota waarin concretere doelstellingen zijn opgenomen.
Uit de bespreking bleek ook dat de Culemborgse samenleving nog maar weinig betrokken is bij de formulering van het beleid. De betrokken ambtenaren moesten in zeer korte tijd het beleid op papier krijgen. Geen tijd om uitgebreid met scholen en sportverenigingen om tafel te gaan, laat staan om inwoners van Culemborg bij het beleid te betrekken. Toch gek voor een College waarvan één partij (D66) communicatie en burgerparticipatie hoog in het vaandel heeft staan. Daarom wil GroenLinks het College graag een handje helpen. Op de Facebookpagina Lokaal Gezondheidsbeleid Culemborg kan iedereen zijn mening en ideeën kwijt. Wie helpt om het gezondheidsbeleid in Culemborg beter te krijgen?