Blog van Claire Vaessen naar aanleiding van de motie die is aangenomen om te zoeken naar een (in)formateur voor het theater om de bestaande subsidierelatie af te bouwen en om naar perspectieven te zoeken voor behoud van het theater voor Culemborg. Klik op 'Lees meer' voor de volledige blog.
Opeenvolgende colleges en gemeenteraden hebben in de afgelopen jaren Theater De Fransche School slecht behandeld. Het bestuur zag in de loop der jaren meerdere tijd- en geldvretende verbouwingsplannen om onduidelijke redenen sneuvelen. Medewerkers en vrijwilligers liepen zich de benen uit het lijf om aan allerlei grillen van de gemeenteraad te voldoen. En dan, als klap op de vuurpijl, komt het verzoek het pand ‘terug te geven aan de stad’. Alsof het theater niet altijd van en voor de stad is geweest. Beschamend eigenlijk.
Er liggen vele jaren van conflict en tegenstellingen achter ons, ook politiek. Maar er komt een moment dat het ons siert om over onze schaduw heen te springen. En aan de slag te gaan met de werkelijkheid die er op dat moment ligt. Ook met de financiële realiteit, waar een meerderheid van de raad toe heeft besloten. Veel Culemborgers, van cultuuraanbieders tot cultuurconsumenten zijn daar inmiddels hard aan toe.
Daarom heeft GroenLinks samen met VVD, PvdA en D66 de motie Kunst en cultuur in Culemborg geschreven. Allereerst spreken we in die motie klip en klaar uit dat het de wens van de raad (en veel inwoners) is om in Culemborg een fysiek theater met een breed aanbod aan cultuuruitingen te hebben. Dat moet veel bezorgde theaterliefhebbers geruststellen. Tegelijkertijd zal die wens in een nieuwe organisatorische vorm gegoten moeten worden, zonder de subsidierelatie die er nu is.
De weg daarnaar toe moet op een, voor de stad en voor de betrokkenen, positieve en transparante manier verlopen. Niemand is gebaat bij voorslepende en dure ruzies of wantrouwen. Daarom moet een (in)formateur ervoor gaan zorgen dat de gesprekken tussen Stichting De Fransche School en de gemeente voor een goede beëindiging van de subsidierelatie op een constructieve manier gaan verlopen. Niet voor niets is gekozen voor de benaming ‘informateur’. Deze persoon moet ook verkennen welke mogelijkheden en samenwerkingsvormen er zijn voor het theater.
Tegelijkertijd krijgen álle Culemborgse inwoners, ondernemers en organisaties, individueel of samenwerkend, de kans om vóór 1 februari met concrete en zakelijke plannen te komen voor de exploitatie van het theater. Voorwaarde is het bieden van een toekomstperspectief voor de podiumkunsten in Culemborg. Stichting De Fransche School zelf kan natuurlijk ook een van de indieners van zo’n plan zijn.
De zestig vrijwilligers van Theater De Fransche School die in hun open brief aangeven actief mee te willen werken “aan het meest kansrijke initiatief dat op een realistische manier podiumkunsten en voorstellingen mogelijk gaat maken” zullen op die manier de duidelijkheid krijgen waar zij om vragen.