Bij een Jongerenfonds worden jongeren vanaf 18 t/m 27 jaar geholpen bij het aflossen van schulden en er is begeleiding bij het werken aan perspectief, het leren omgaan met geld op weg naar een schuldenvrije toekomst. Gemeenten als Utrecht werken hier al succesvol mee.
In de tweede helft van komend jaar zal er een pilot van start gaan in Culemborg, met de looptijd van minimaal twee jaar, waar uiteindelijk naar verwachting ca. 20 tot 25 jongeren aan mee kunnen doen. Een half jaar voor het einde van de pilot worden de (tussen)resultaten in beeld gebracht en komt er een concreet raadsvoorstel of een Jongerenfonds een vast onderdeel wordt van de gemeentelijke werkwijze. GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon is heel blij met deze stap: “Al twee jaar geleden heb ik het Jongerenfonds op de agenda van de Culemborgse raad gezet, en dat het er nu echt van komt gaat jongeren gewoon helpen! Daar doe ik het voor.”
> Dit voorstel heeft GroenLinks ingediend samen met PvdA, CU en CvN.
Het initiatief voor een beter skatepark komt uit de stad, en is iets waar we als GroenLinks-fractie bij zijn aangehaakt, nadat vorig jaar de Culemborgse jongere Pim een petitie startte die bijna 300 keer is ondertekend. Inmiddels is er een actieve en betrokken groep van 28 jonge skaters die samen met een aantal volwassenen, het jongerenwerk bij Elk Welzijn, de wijkmanagers en de ambtenaar die gaat over speelruimte in onze stad, een positieve aftrap hebben gedaan. Nu de raad ons voorstel heeft gesteund komt er 150.000 euro voor een beter skatepark, zodat zij echt aan de slag kunnen! Waarbij ervan wordt uitgegaan dat de initiatiefnemers van het skatepark los van het budget van de gemeente tenminste 30.000 euro binnenhalen, wat eventueel (deels) ingevuld kan worden door beheer en onderhoud op zich te nemen. We kijken er naar uit: een skatepark voor en door jongeren.
> Dit voorstel heeft GroenLinks ingediend samen met PvdA.
Ook zijn er voorstellen aangenomen waar andere partijen mee kwamen en waar GroenLinks aan heeft meegewerkt:
> Mogelijk maken van nieuwbouw van Hospice Nocturne (VVD, D66, GL) die mensen in hun laatste levensfase begeleidt, al twintig jaar actief is in Culemborg, en die de nodige ruimte tekort komt, plus een oproep om te kijken of en welke structurele ondersteuning nodig is;
> Steun aan HUB Rivierenland voor het verder vormgeven van de verbinding onderwijs-arbeidsmarkt (D66, VVD, GL)
> Aanleg van een voetbal Court in of bij de wijk Achter de Poort in overleg met bewoners uit de buurt, ook kinderen en jongeren, met behoud van groen (CC, PvdA, GL)
> Contact leggen met de Stichting Jachthaven en Camping de Helling (SJCH) over nieuwe kansen voor de toekomst als zijnde belangrijke recreatieve verblijfplek en toeristische trekpleister met meer verbinding naar de binnenstad (CvN, CDA, GL, D66)
> Op korte termijn tot afstemming en samenwerking te komen met de Culemborgse vrijwilligers die nu bij Vluchtelingenwerk actief zijn en die we graag behouden onder de nieuwe Wet Inburgering per 1 januari 2022, ook al wordt er dan met een andere organisatie gewerkt voor opvang en integratie van statushouders. (D66, PvdA, GL, CU)
Tegelijkertijd zijn er ook voorstellen aangenomen waar GroenLinks tegen heeft gestemd:
> Waterstof voor ondernemers (CU, PvdA), dit is een losstaand en vaag project wat we niet kennen als gemeente. Wel zijn we voorstander van duurzame innovaties in het bedrijfsleven en om te kijken hoe we dit kunnen versnellen en ondersteunen waar mogelijk.
> De dekking van de onderzoek hoogwaardige fietsverbinding Culemborg-Houten uit de reserve bovenwijkse voorzieningen te financieren i.p.v. de spoorse doorsnijdingen (VVD, CDA, CU). Omdat dit budget uit de bovenwijkse voorzieningen al bestemd is voor een fiets- en voetgangerstunnel in de Spoorzone. Natuurlijk zijn we ook voor dit onderzoek naar de fietsbrug in samenwerking met de betrokken gemeenten en de twee provincies Gelderland en Utrecht.
> Maatregelen uit het GVVP die nu geschrapt zijn: verbeteren Verkeersveiligheid Goilberdingerdijk (€40.000) en Verkeerveiligheid Beethovenlaan (€ 170.000) (CDA, CU, D66, VVD). Zonde en ook niet uit te leggen vindt GroenLinks naar de stad die juist vraagt om maatregelen op deze locaties, en zeker bij de Beethovenlaan waar al een jaar lang met bewoners gesproken is over snelheidsremmende verkeersmaatregelen, want hier wordt veel te hard gereden.
> Budget voor maatregelen als gevolg van afsluiting Vianense Poort terug te laten vloeien in de bestemmingsreserve Spoorse doorsnijdingen (CDA, CU, D66, VVD). Deze partijen willen vooral uitstel en sommige afstel van een aantrekkelijke fietsroute tussen oost en west Culemborg van Prijsseweg via Vianense Poort tot aan de Weidsteeg. GroenLinks is verbaasd hierover, want dit is één van de belangrijke keuzes die gemaakt is in het Gemeentelijke Verkeer en Vervoersplan (GVVP) op basis van verkeerskundige inzichten, een participatieproces met de stad, en een meerderheid in de gemeenteraad waaronder ook D66 die nu toch een andere koers kiest. Het mooie van de aanpak van het college is juist dat ze werk met werk wil maken, waar de straat aan vervanging toe is gelijk het GVVP toepassen, dat wordt nu helaas onmogelijk gemaakt.
Aan de start van de begrotingsbehandeling hielden alle fractievoorzitters namens de partijen een Algemene beschouwing met hun blik op de begroting.
> Bekijk hier (onder 5.2.a) de beschouwingen van GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon "Knokken voor wat kwetsbaar is".
De raadsvergadering terugkijken of alle voorstellen lezen?
> Dat kan hier.