Dat gratis parkeren of zelfs parkeren op de Markt winkeliers in de binnenstad ten goede zou komen is een regelmatig terugkerende discussie in Culemborg. Deze mythe is onlangs wederom ontzenuwd door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Met de samenvattende conclusie “De auto is van veel minder invloed dan je zou denken”, ontrafelt het rapport Vervoer naar retail feiten en meningen, zin en onzin.
Heel Nederland kampt in de binnensteden met leegstand, minder bezoekers en dalende omzetten. In Culemborg is dat niet anders. Belangrijkste oorzaken liggen in het feit dat mensen minder geld en minder tijd hebben; minder naar een fysieke winkel gaan en meer via internet kopen. De manier waarop de gemiddelde Nederlander nu zijn spullen, kleding en dagelijks voedsel koopt is niet te vergelijke met hoe hij dat 50, 75 of 100 jaar daarvoor deed. Koopgedrag verandert en zal blijven veranderen. Het is aan ondernemers (soms in samenwerking met de gemeente) om daar op in te spelen. Voor een binnenstad wordt de aanwezigheid van horeca, cultuur, een museum en evenementen van steeds groter belang. Het belang van bereikbaarheid per auto en parkeren wordt in die context schromelijk overschat.
Het KpVV-rapport ontzenuwt een aantal mythes over de relatie tussen omzet en vervoer/parkeren. En wat blijkt: de meeste klanten komen helemaal niet met de auto. Dat winkeliers automobilisten op een voetstuk plaatsen komt omdat zij per bezoek, in één keer, meer inkopen dan fietsers. Maar fietsers gaan vaker naar de winkel. Er zijn zelfs aanwijzingen dat fietsers in totaliteit wat meer besteden. Ook is er nauwelijks verband tussen omzet en parkeergelegenheid of de hoogte van parkeertarieven. Klanten komen immers niet naar een winkel om te parkeren, maar om te winkelen. Sfeer, veiligheid, kwaliteit en een divers aanbod vinden mensen veel belangrijker.
In een recente Facebook-enquête met 244 Culemborgse respondenten bleek voor slechts 2% van de ondervraagden te weinig parkeergelegenheid problematisch te zijn. Aanbod van winkels en sfeer werden genoemd als voorwaarden voor bezoek aan de binnenstad. Dat is helemaal in lijn met de conclusies van het KpVV-rapport.
Het is dus wijs om te stoppen met ons blind te staren op autogemak. Het (economische) belang van fietsers en voetgangers moeten we niet langer onderschatten. En laten we vooral onze energie steken in wat ervoor zorgt dat die fietsers en voetgangers zo vaak mogelijk onze mooie binnenstad bezoeken.