Raadslid Rudi Oortwijn stak een feestrede af bij de beëdiging van het nieuwe college tijdens de laatste raadsvergadering.

Er is een nieuw college gevormd een maandje na de verkiezingen. Wethouders, gefeliciteerd met uw benoeming! De twee grootste partijen vormen samen met nummer drie de coalitie. Klinkt logisch; de stem van de kiezer is gehoord.

Het nieuwe college wil de stad anders besturen. Minder vanuit de burgemeesterskamer (waar het college vergadert) en meer vanuit de raadzaal en de stad zelf, zo stellen wij ons voor. Prima. Complimenten. College, ga er voor!

Best ambitieus ook en hopelijk een trendbreuk. Want vier jaar geleden stond ongeveer hetzelfde te lezen in het akkoord. Maar ook teleurstellingen uit het verleden bieden (gelukkig) geen garantie voor de toekomst.

Er zit nauwelijks concreet beleid in het coalitieprogramma. Wel algemene doelstellingen waar niemand echt tegen kan zijn. Tja. Waarom houden we dan verkiezingen?

En waarom dan per se een meerderheidscollege? Of is het gewoon handig om een raadsmeerderheid van twaalf van de 21 zetels achter de hand te hebben? Om toch af en toe een stempel op het beleid te kunnen drukken?

Bedenk wel, college, dat meer dan de helft van de kiezers op een van de vijf andere partijen heeft gestemd: ruim 5800 tegenover 5700 voor VVD, D66 en ChristenUnie. Dus enige bescheidenheid is, terecht, gepast.

Daarbij zijn we zijn benieuwd bij elke beslissing die de ChristenUnie de komende jaren neemt, wat de ongeruste zwemmers er van vinden.

Er zit nauwelijks concreet beleid in het coalitieprogramma. Dan is het toch vreemd dat er afspraken zijn gemaakt voor het zwembad, zoals op internet te lezen. Zijn er nog meer zaken toch van tevoren afgekaart? Laat die dan zien. Dat schept duidelijkheid in de stad.

Er zit nauwelijks concreet beleid in het coalitieprogramma. Geen dichtgetimmerd akkoord dus. Dat is natuurlijk ook mooi, want dat betekent meer inbreng van de raad en van de stad. Waarvoor, nogmaals, onze complimenten.

Dat biedt ons ook ruimte. We zullen als GroenLinks samen met de stad werken aan belangrijke zaken die het college vooralsnog onbenoemd laat, zoals een ruimhartig minimabeleid, ruim baan voor het langzaam verkeer (hoezo "zwakkere verkeersdeelnemers"?), meer natuur en natuurlijk groen in de openbare ruimte, en een actieve rol juist om de nog niet betrokken burgers aan de samenleving te binden.

Succes!