Met het initiatiefvoorstel ‘Culemborg mantelzorgvriendelijke gemeente’ heeft GroenLinks het gemakkelijker gemaakt om op eigen erf woonruimte te creëren voor het verlenen van mantelzorg.

Wie intensief voor iemand anders zorgt heeft vaak moeite dat te combineren met een eigen gezin of een baan. Ook de afstand tot het huis van degene die verzorgd wordt is vaak een probleem. Bij elkaar in de buurt wonen kan een gevoel van rust en veiligheid geven. Voor de mantelzorger kan het een enorme verlichting betekenen. Aangetoond is dat mensen eerder bereid zijn om mantelzorg te blijven verlenen als ze dichter bij elkaar wonen. Inwoning is vaak geen optie: het huis is te klein of de privacy is in het geding.

In de huidige bestemmingsplannen is opgenomen dat wonen in een bijgebouw niet is toegestaan. Het GroenLinks initiatiefvoorstel maakt uitzonderingen op deze regel speciaal voor mantelzorgsituaties gemakkelijker. Het verkrijgen van zo’n ‘binnenplanse’ ontheffing is minder bewerkelijk, gaat met minder regels gepaard en duurt korter dan de huidige procedures. Bezwaar maken blijft vanzelfsprekend mogelijk. Om te voorkomen dat groene ruimte volgebouwd wordt, is het wonen in een bijgebouw of verplaatsbare woning aan voorwaarden gebonden. De belangrijkste is dat er sprake is van een mantelzorgsituatie.

GroenLinks fractievoorzitter Claire Vaessen: “Er wordt in deze gemeente ter ondersteuning van mantelzorgers al een en ander gedaan. Maar er moet nog veel meer gebeuren om Culemborg nog mantelzorgvriendelijker te maken. Ons initiatief is daarbij een noodzakelijke stap”. Het voorstel kreeg in de raadsvergadering van 23 september raadsbrede steun.