Strik: “De afgelopen jaren heb ik mij ingezet voor een menselijker en effectiever asielbeleid dat gebaseerd is op solidariteit: alleen als we samenwerken kunnen we dit oplossen.”

Krachten bundelen: ‘goede zet’
Dat de beide linkse partijen de krachten bundelen is volgens Strik een heel goed idee. “We zijn hierin voorlopers binnen de Europese Unie”, zegt ze met enige trots. Bekend is dat de partijen een stevige aanpak willen voor een duurzaam en natuurvriendelijk Europa. Maar deze avond ging het vooral over het Europese asielbeleid. Zo zijn GroenLinks en de PvdA tegen deals die met verschillende landen zijn gesloten, waarbij de noodzaak voor opvang in eigen land wordt afgekocht en mensen onder hele slechte omstandigheden bijvoorbeeld in tentjes verblijven. Waarom verdelen we vluchtelingen niet gewoon eerlijk over alle landen?’
 
Push-backs: ‘Doorn in het oog’
Ook de veelvoorkomende ‘push-backs’ zijn de partijen een doorn in het oog. Strik: “Mensen worden ergens in de woestijn gedumpt en dat met Europees geld. Het is niet humaan, het is misdadig. Waar is de solidariteit gebleven? Waarom verdelen we vluchtelingen niet gewoon eerlijk over alle landen?”, vraagt Strik zich af. “Wat nu gebeurt is handjeklap en wegkijken, en dat is de uitholling van de democratische rechtsstaat. Ik wil de uitvoering van Europees beleid goed in beeld hebben om de mensenrechten te waarborgen en aan te tonen wat er mis gaat. Als we daarop blijven hameren, kunnen we iets bereiken, dat hebben we met eerdere onderzoeken gemerkt.”

‘Menselijkheid terug in de discussie’
Aanwezigen vragen zich af wat we lokaal kunnen doen. Strik raadt gemeenten aan om regionaal en landelijk samen te werken om opvang te creëren, maar ook om een vuist te vormen tegenover een regering die dat wil uitkleden. Meer fatsoenlijke opvang is nodig en ook is belangrijk dat gemeenten dichtbij de mensen gaan staan die in de knel komen door het - straks mogelijk strengere - asielbeleid. “De menselijkheid moet terug in de discussie. Stel je maar eens voor dat jij zou moeten vluchten, voor wat voor dilemma’s zou je dan komen te staan?”

Gevraagd werd ook wat kunnen we doen aan de oorzaken van migratie. Strik: “Kansengelijkheid bevorderen! Dat kan met eerlijke handel en ontwikkelingssamenwerking, het bestrijden van corruptie, inzetten op goed bestuur en zwakke landen versterken. Maar ook met een slagvaardiger en consequenter buitenlands- en mensenrechten beleid, waar geen plaats is voor dubbele standaarden. Daarvoor is het echt nodig om het vetorecht af te schaffen.”

Oproep
Culemborgse fractievoorzitters Tim de Kroon (GroenLinks) en Yassin Dagdag (PvdA) zijn erg blij met de komst van Tineke Strik en de samenwerking tussen hun twee partijen. Dagdag: ‘Ik ben verheugd over de betrokkenheid bij dit onderwerp en het samengaan. Mensen willen niet aan de zijlijn blijven, maar opkomen voor anderen. Dit moeten wij omzetten in concrete actie voor een betere toekomst. Samen zijn we sterk en kunnen we blijven werken aan een rechtvaardiger en menselijker beleid, zowel lokaal als in Europa.”

De Kroon vult aan en roept op om te gaan stemmen bij de verkiezingen: “We weten dat Europa ontzettend belangrijk is voor Nederland, voor onze veiligheid, en dat de ervaring van het Verenigd Koninkrijk door uit de Europese Unie te stappen hele grote en negatieve gevolgen heeft gehad op de economie en de samenleving. Ga dus vooral stemmen op 6 juni en kies voor een sociaal en groener Europa door een stem op GroenLinks-PvdA.”

De avond werd muzikaal begeleid door de Culemborgse singer-songwriter Mama Indigo, die met ingetogen liedjes de gevoelens van de bezoekers onder woorden bracht met teksten als ‘Take me home’ en ‘Live to love’. 

Yassin Dagdag (PvdA), Tineke Strik en Tim de Kroon (GL)