Oude medicijnen kunnen niet meer worden teruggegeven bij de apotheker. Vreemd vond Jorien Visser en ze ging op onderzoek uit. Daaruit bleek dat de AVRI gratis chemisch afval thuis komt afhalen, alleen communiceert de AVRI en de gemeente daar belabberd over. Ze schreef hierover onderstaande column in de Culemborgse Courant van 17 april. Klik op 'Lees verder' voor de volledige column.

Een paar weken geleden kreeg GroenLinks signalen uit de stad dat de apotheek de oude medicijnresten niet meer terugnam van haar patiënten. Mensen waren er boos over en maakten zich zorgen dat het nu in het milieu terecht zou komen. Medicijnafval is immers chemisch afval. Voor mij was dit aanleiding om op onderzoek uit te gaan. 

De geruchten bleken te kloppen. Apotheek en gemeente hadden besloten dat het vooral de eigen verantwoordelijkheid van patiënten is dat ze hun medisch restafval netjes afvoeren. Ze kunnen zelf naar de milieustraat om het in te leveren. 
Dit vond ik vreemd. Deze mensen nemen juist hun eigen verantwoordelijkheid en brengen de resten netjes terug naar de apotheek die het vroeger op een juiste manier af voerde. Zo ging het al jaren en gaat het in de meeste gemeenten nog steeds. Ook in Tiel, dat ook onder de AVRI valt. 

Afval is niet alleen een probleem. Het is ook waardevol, zoals op de website van de AVRI is te lezen. 
AVRI probeert de inwoners van Rivierenland juist er toe te verleiden hun afval zoveel mogelijk gescheiden aan te leveren. Voor veel mensen is het al vanzelfsprekend geworden. Maar de chemobox die we jaren hadden, wordt niet meer in de buurt geleegd sinds de milieustraat er is gekomen. De milieustraat is heel mooi, maar voor veel mensen die alleen medicijnresten af te geven hebben toch net iets te ver weg.

Ik kon niet accepteren dat dit het hele verhaal was. Mijn vragen aan het college hierover leverden in eerste instantie niets op. Niemand kon me vertellen hoe het zat. Ik had al een heel andere column geschreven toen er na een paar weken toch nog een antwoord kwam. Een verrassend antwoord. AVRI haalt gratis het klein chemisch afval op bij mensen thuis, dus ook de medicijnresten. Een telefoontje naar AVRI is genoeg! 

Wat jammer dat gemeente en apotheken dat niet meteen hebben verteld aan de mensen die nu vergeefs met hun medicijnresten en gebruikte injectienaalden bij de balie kwamen. Het zou veel boosheid en ergernis hebben voorkomen. Is communicatie echt zo moeilijk?