De openstelling van de dwarsverbindingen tussen Goilberdingen en Parijsch is helaas weer een stapje dichterbij gekomen doordat de raad het bestemmingsplan Culemborg-West heeft goedgekeurd. In de raadsvergadering van 13 december stelden insprekers de vraag welk probleem eigenlijk opgelost wordt met de openstelling. De raadsleden die voorstander zijn van openstelling weigerden antwoord te geven op die vraag. Voor hulpdiensten werkt de openstelling zelfs nadelig uit, geeft het college toe. De VVD bestempelde een GroenLinks-motie waarin gevraagd werd eerst inzicht te geven in de kosten voordat verdere stappen worden gezet zelfs als een “onzinmotie”. GroenLinks en de PvdA stemden tegen het bestemmingsplan Culemborg West omdat in het besluit daarover het college expliciet opdracht werd gegeven verder te gaan met het uitwerken van dwarsverbindingen. We zullen op dit punt dus dwars blijven liggen.
Het openen van de dwarsverbindingen tussen de wijken Parijsch en Goilberdingen houdt de gemoederen in Culemborg nog steeds bezig. Zeker nu het steeds duidelijker wordt wat de gevolgen zijn voor veiligheid en geluidsoverlast . Vorige week stond het bestemmingsplan Culemborg-West op de agenda van de raad. Dat plan moet letterlijk de weg openen voor autoverkeer tussen Parijsch en Goilberdingen en voor het weghalen van de blocker op de Prijscheweg. Er zijn 243 zienswijzen ingediend, voor het merendeel door mensen die tegen het openstellen van de dwarsverbindingen zijn. In 2008 is het principebesluit genomen om de dwarsverbindingen open te stellen. Dit besluit werd toen gesteund door VVD, CDA en PvdA (D66 was niet aanwezig op de vergadering). Veel mensen stelden toen de vraag al wat de voordelen zijn van openstelling, zodat een goede afweging kon worden gemaakt tussen voor- en nadelen. De VVD – al jarenlang sterk voorstander van openstelling – vond (en vindt) dat mensen in Parijsch niet rechtstreeks betrokken zijn bij de stad en zich geen Culemborger voelen zolang ze niet met de auto binnendoor naar de stad kunnen, zonder dit overigens hard te kunnen maken. Ook nu stelden insprekers uit Goilberdingen de vraag welk probleem eigenlijk wordt opgelost met openstelling van de dwarsverbindingen. En wederom kwam vanuit de collegepartijen geen duidelijk antwoord. GroenLinks probeerde hierover een debat aan te zwengelen, maar de meeste partijen (behalve GroenLinks en de PvdA) vonden het te vroeg voor een integrale afweging. Men wil dit debat pas voeren als het uiteindelijke verkeersbesluit voorligt en duidelijk is hoeveel geld het kost om de dwarsverbindingen veilig open te stellen voor autoverkeer. GroenLinks is bang dat er nu al kosten worden gemaakt voor het openstellen, waardoor er over een maanden een ‘fait accompli’ ontstaat en er geen weg terug meer is. Een motie van GroenLinks om eerst de kosten in kaart te brengen, voordat verdere stappen worden ondernomen, haalde het niet. VVD, CDA en D66 stemden tegen. Wethouder Stegeman heeft echter toegezegd dat het verkeersbesluit aan de raad wordt voorgelegd, als de kosten in kaart zijn gebracht, dus dat biedt hoop.
Het bestemmingsplan Culemborg-West werd uiteindelijk zonder veel debat aangenomen. Alleen GroenLinks en PvdA stemden tegen. Met name omdat in het raadsbesluit ook het besluit was opgenomen dat de verkeersmaatregelen verder kunnen worden uitgewerkt. De openstelling is dus weer een stapje verder. Verwachting is echter dat bewoners het bestemmingsplan zullen aanvechten bij de Raad van State. Ook het verkeersbesluit zal niet zonder slag of stoot worden aangenomen. Het zal dus niet de laatste keer zijn dat de raad over dit onderwerp vergadert.