Zaterdag 9 september ontving Culemborger Jan de Kock het Gelderse Groene Lintje uit handen van GroenLinks Tweede Kamerlid Suzanne Kröger. De uitreiking werd drukbezocht door GroenLinks-leden en vond plaats in De Witte Molen in het Sonsbeekpark in Arnhem. Er waren in totaal acht genomineerden die allemaal op indrukwekkende wijze hun sporen verdiend hebben in het vergroten van milieu-, dier- en natuurvriendelijkheid. Dit betekent dat Jan dit jaar dubbel prijs heeft, op 10 juni ontving hij namelijk ook al het Culemborgse Groene Lintje.

Het is de eerste keer dat het Gelderse Groene Lintje wordt uitgereikt. De organiserende provinciale afdeling is vastbesloten er een traditie van te maken, zoals dat ook bij veel lokale afdelingen al het geval is. De jury bestond uit de leden van de Provinciale Statenfractie van GroenLinks.

‘Bovenregionale impact’
De jury koos voor Jan de Kock vanwege ‘de initiatieven die hij neemt op het gebied van energietransitie, zoals de gebiedscoöperatie Rivierenland en recent de aanleg van het zonnepark op Parkeerterrein Marsmanweg in Culemborg. Hij is uiterst succesvol in het opzetten van lokale energiecoöperaties die van groot belang zijn om de betrokkenheid van burgers te vergroten. Hij heeft een duidelijke bovenregionale impact op een voor Gelderland en GroenLinks zeer belangrijk terrein. Jan zet zaken in gang die de politiek niet voor elkaar krijgt.’ Meer informatie over de initiatieven van Jan zijn te vinden op www.rivierenlandinverbinding.nl.

Inspirerende nominaties
De andere genomineerden waren André Zeijseink uit Apeldoorn (oprichter van Loenen Energie Neutraal), Michael Boddeke uit Apeldoorn (oprichter van diverse energiecoöperaties), de oprichters van Duurzaam Beek Café (organiseren inspirerende en drukbezochte thema-avonden over duurzaamheid), Bart Vosselman van De Bolster in Epe (vecht voor patentvrije groentegewassen, o.a. tegen Monsanto), Dierenambulance Nederrijn (onvermoeibare inzet voor dieren), Marieke van Doorn van Doornroos Imagineers (ontwerpt digitale programma’s die natuur aantrekkelijk maken voor de jeugd) en Mooi Wageningen (initiatieven voor groener buitengebied van Wageningen).