In Culemborg worden nog geen keuzes gemaakt. De Begroting 2011 ademt nog een sfeer van gespannen wachten tot het moment, volgend jaar, dat we echt moeten gaan kiezen. De bezuinigingen gaan niet aan Culemborg voorbij. Alle politieke partijen zullen dan met de billen bloot moeten. Hieronder de bijdrage van GroenLinks aan de begrotingsbehandeling van de gemeente Culemborg.
- Dit bestuur heeft zich voorgenomen met grote financiële ingrepen te wachten tot volgend jaar. Dat is dan ook de reden dat GroenLinks vandaag de vermindering van het Wmo budget ter discussie stelt.
- Daarnaast wil GroenLinks peilen of raadsleden behoefte hebben aan inzage in de onderliggende productbegroting.
- Of het gemeentelijk beleid ook op langere termijn perspectief biedt op economische zelfstandigheid, willen we in de cijfers kunnen terugzien. Daartoe dienen we een amendement in.
- GroenLinks is verder van mening dat deze raad en dit college nog veel meer kunnen doen. En dat hoeft niet altijd extra geld te kosten. Deze werklustige GroenLinksfractie komt de komende maanden daarom zelf met voorstellen. Vandaar het motto bij deze begroting: Doe MeeR!
In 2007 al wilde GroenLinks weten of de mensen die uit de uitkering waren geraakt, duurzaam ‘uitkeringsvrij’ waren. Gepresenteerde aantallen over uitstroom zeggen immers niet zoveel als diezelfde mensen binnen een paar maanden weer bij de gemeente op de stoep staan. Wat een gemakkelijke vraag leek, bleek een moeizame aangelegenheid waar we niet tevreden over waren.
Opnieuw dient GroenLinks daarom een amendement in over dit onderwerp. Nu iets gewijzigd en met duidelijke voorbeelden hoe cijfers gepresenteerd moeten worden. Wij gaan ervan uit dat de rest van de raad, net als wij, inzicht wil hebben in de effectiviteit van alles wat de gemeente doet om mensen aan werk te helpen.
Nu we het toch over werk hebben. In december zal GroenLinks met een voorstel komen om mantelzorgers met een uitkering uitdrukkelijk de mogelijkheid te bieden tijdelijk vrijstelling van de sollicitatieplicht te krijgen.
Voor onder andere deze mantelzorgers, maar ook om ouderen te ondersteunen, de samenhang in wijken te bevorderen, achterstand te bestrijden, kortom voor brede maatschappelijke ondersteuning, is de Wmo in het leven geroepen. Het college stelt voor om daar anderhalve ton structureel op te korten. GroenLinks wil voorlopig best aannemen dat het college in staat is om in te schatten dat een deel van de Wmo-gelden in 2011 niet nodig is. We gaan daarom akkoord met een incidentele bezuiniging van € 150.000 voor 2011.
Wij kunnen en willen echter voor 2012 en verder geen voorspellingen doen. Misschien is juist extra geld nodig om ontwikkelingen als De Kanteling, goed te laten landen. Over een dergelijke ingrijpende verandering in een budget dat bij uitstek ten goede komt aan leefbaarheid en de minder sterken in onze samenleving willen we pas oordelen bij de keuzes die de raad in 2011 gaat maken. Tot dat moment willen we dit geld in beeld en dus zichtbaar in het programma ‘maatschappelijke dienstverlening’ houden. GroenLinks hoopt dat de rest van de raad er net zo over denkt.
Over het zichtbaar en onzichtbaar zijn van de cijfers achter de cijfers en inzage in de onderliggende begroting wil GroenLinks het vandaag in deze raad ook hebben. Wij hebben enkele raadsleden in diverse bewoordingen horen zeggen dat zij de vinger achter bepaalde budgetten willen krijgen. Die behoefte bestaat ook bij GroenLinks.
Inderdaad, de raad bestuurt op hoofdlijnen en dat moet vooral zo blijven. Maar dat de raad zich alléén met hoofdlijnen bezig zou mogen houden, dat staat in geen enkele wet. Als beleid eenmaal is vastgesteld, budget heeft gekregen en we het ‘lopend beleid’ zijn gaan noemen wordt het geld dat het kost onzichtbaar in de verzamelbedragen.
De kerntakendiscussie, de keuzes die wij moeten maken, is een moeilijk en verantwoordelijk traject. Dan is het belangrijk dat alles open ligt. Bij GroenLinks leeft de behoefte inzage te krijgen in de productbegroting, het document dat het college gebruikt bij de uitvoering van haar taak. Wij willen weten of andere fracties eenzelfde behoefte hebben.
In de kerntakendiscussies die we in 2011 gaan voeren, waar de Rijksbezuinigingen de aanleiding voor zijn, zullen GroenLinkse keuzes vooral liggen bij mensen, milieu, natuur en cultuur.
Wat mensen betreft lijkt het erop dat er nu eindelijk echt wordt gewerkt aan het jeugdhonk in Culemborg Oost. We zijn blij dat dit college is teruggekomen van eerdere plannen waarbij dat er pas in 2013 zou komen.
Waar GroenLinks aanzienlijk minder gelukkig mee is, is de openheid van het college over het miljoen dat Culemborg voor de mensen in Terweijde heeft gekregen. Ik heb het even nagekeken: in september vroegen wij er al naar. De fractie heeft even gespeeld met de gedachte om in deze begrotingsvergadering een motie in te dienen om op die manier opheldering te krijgen over de besteding ervan.
Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het college tot aan de eerstvolgende reguliere raadsvergadering de kans te geven om uit zichzelf de belofte gestand te doen om over dat miljoen opening van zaken te geven.
Met het dossier Brede School Oost waar vooral de GroenLinks steunfractie twee-drie jaar geleden een impuls aan heeft gegeven, is allesbehalve krachtdadig omgesprongen. Wij hopen dat onze indruk klopt dat Brede-schoolactiviteiten nu eindelijk voorzichtig vorm beginnen te krijgen.
Bij de komende bespreking van de Lokale Educatieve Agenda zal GroenLinks zich er sterk voor maken, maar vanaf deze plek willen wij het college alvast oproepen een ander in Culemborg verwaarloosd maatschappelijk probleem op te pakken. Dat is de noodzaak om in krachtige samenwerking met alle Culemborgse basisscholen eenzijdig samengestelde scholen te voorkomen. We willen geen zwarte of witte scholen of scholen waar vooral kansarme leerlingen op zitten. Alle scholen, openbaar, christelijk en katholiek hebben daar inmiddels mee te maken gehad. College, de tijd is rijp, kom in actie.
Wat natuur betreft zal GroenLinks de komende maanden dierenwelzijn op verschillende manieren op de agenda zetten. De gemeentelijke website biedt vooral informatie over dode landbouwdieren, overlast hinderlijke dieren, wespenplagen en kadaververwijdering, maar niet waar je met een gevonden en gewond dier naar toe kan en wie dat betaalt. En is Culemborg bij nieuwbouw en renovatie eigenlijk wel zo’n diervriendelijke stad? Er gaat veel geld naar groenbeheer, maar dat betekent niet automatisch dat het beheer ook natuurvriendelijk gebeurt. Zo is bijvoorbeeld bij onderhoud van sloten niet altijd het besef dat daar ook nog dieren in leven.
Wat cultuur betreft maakt GroenLinks zich grote zorgen over het theater; nog zo’n dossier dat zich voortsleept. Net als de Kapel overigens. Samen goed voor 3 kg papier op de plank en 20 MB op de computer. Maar echte resultaten hebben we nog niet gezien. Met een zeer gewaardeerde programmering zijn er zelfs dit seizoen meer theaterbezoekers dan vorig jaar.
Helaas is inmiddels het gesprek over dit pareltje van onze stad verworden tot een discussie over “de podiumfunctie”. Alsof een podium in de aula van een school of de ongemakkelijke opstelling in een gymzaal te vergelijken is met het avondje-uitgevoel van een theater. Hopelijk levert het onderzoek dat het college nu laat uitvoeren echt iets op en wordt de toekomst van het theater zeker gesteld. GroenLinks zal zich daar hard voor maken.
Samengevat:
- Grote en structurele ingrepen in Wmo-budgetten wil GroenLinks bewaren voor de bezuinigingsdiscussies in 2011
- GroenLinks wil inzicht in hoeveel mensen die uit een uitkering raken een lange termijn perspectief op werk hebben.
- GroenLinks wil inzage in de productbegroting
- GroenLinks volgt de voortgang van jeugdhonk en brede school oost en wil duidelijkheid over de besteding van het miljoen voor Terweijde
- GroenLinks roept het college op initiatief te tonen om gemengde scholen in Culemborg de norm te laten zijn
- GroenLinks zelf is hard aan het werk en komt in de loop van de komende maanden met voorstellen op het gebied van o.a. dierenwelzijn en mantelzorg