Rudi Oortwijn, raadslid voor GroenLinks, heeft in zijn column Raadspraat in de Culemborgse Courant van 5 december geschreven over de toekomst van de voetbalclub FairPlay. Volgens hem heeft elke vereniging bestaansrecht zolang zij zich aan wetten en regels houdt. Vooral bij het beschikbaar stellen van voetbalvelden heeft de gemeente zich behoorlijk klem gezet. Lees zijn column door rechtsonder op 'lees meer' te klikken.

We hebben veel verenigingen in de stad; een basketbalclub, twee harmonieorkesten, drie voetbalverenigingen om maar eens wat te noemen. En die moeten ergens spelen. Daar zorgen we als gemeente voor; we verhuren gebouwen, zalen en velden.

Dat is niet altijd makkelijk. Vooral bij het beschikbaar stellen van voetbalvelden heeft de gemeente zich behoorlijk klem gezet. Zo moest acht jaar geleden Fair Play, de kleinste voetbalclub, wijken voor een atletiekbaan, later voor een woonwijk en nu voor Villapark Sprokkelenburg. Waar moeten ze heen, nu er in Culemborg steeds meer gevoetbald wordt, en de huidige velden overvol zijn?

Het college wilde ze voor de zomer op Sportpark Parijsch laten spelen, de club zelf wil beslist op Sportpark Terweijde spelen. Een tegenstelling dus. Voor de niet-ingewijden: het gaat om de voetbalclub die geen alcohol schenkt maar muntthee. Daarvan wonen veruit de meeste leden in Terweijde.

De gemeenteraad, met uitzondering van GroenLinks, heeft toen het verwarrende en misleidende verzoek aan het college gedaan ,,in gesprek met betrokkenen te gaan, zodat de voetballers van Fair Play ook in de toekomst kunnen voetballen''. Dat deed het college en het stuurde de club een brief waarin stond dat de leden prima bij een van de andere twee voetbalverenigingen konden spelen.

Alsof je tegen het ene harmonieorkest zegt dat hun gebouw wordt gesloopt en dat ze lid kunnen worden van het andere orkest. Dat schoot bij Fair Play in het verkeerde keelgat. Ze zijn naar de rechter gegaan.

Nu zijn we een paar maanden verder. De rechter heeft gezegd dat gemeente en voetbalclub(s) rond de tafel moeten zitten en een oplossing bedenken. Lukt dat niet dan volgt op 19 december een rechterlijke uitspraak.

Misschien is dan vlak voor Kerst voor Fair Play eindelijk een plekje in onze stad gevonden. Of in Parijsch waar weinig aanhang van de club woont, of in Terweijde waar die aanhang wel woont en waar de club toen in 2005 moest vertrekken. GroenLinks hoopt het laatste.

En wat ons betreft: een vereniging heeft bestaansrecht zolang zij zichzelf niet opheft, of de overkoepelende organisatie (zoals de KNVB) de licentie niet intrekt en zolang zij zich aan wetten en regels houdt. We blijven ons inzetten voor Culemborg Fairplay gemeente.