Wat GroenLinks aan deze kadernota het meest onbegrijpelijk vindt is dat de raad onvoldoende handvatten aangereikt krijgt om richting te geven. Het college dat daadkrachtig moet optreden laat het hoofd hangen en is blijkbaar niet in staat aan de raad meerder alternatieven te presenteren.
Er is sprake van een daling van middelen, een economische recessie, een structureel vermindering van financiële ruimte; allemaal woorden uit de kadernota. Je zou dan ‘alle hens aan dek’ verwachten. Maar toch wil dit college gewoon doorgaan, de uitgaven in stand houden en zonder nieuwe tegenvallers alle voorgenomen plannen realiseren.
Volgens het college is het de wens van velen om juist in tijden van economische neergang als overheid voorgenomen uitgaven zo veel mogelijk in stand te houden.
Alsof je tegen iemand die geen inkomsten meer heeft zegt: ga rustig door met spenderen, als je in de schuldhulpverlening terecht komt, helpen wij je wel
Het college schept op over de succesvolle inspanningen in de afgelopen jaren om de begroting meerjarig structureel in evenwicht te brengen. En zegt ‘van die inspanningen plukken wij nu de vruchten’ (dat de begroting 2009 startte met een positief meerjarenperspectief).
Welke vruchten? In ieder geval niet nu een sluitend meerjarenperspectief aanbieden. Sterker, intensivering en uitbreiding van ambities laten 1,4 mio aan extra uitgaven zien.
Wat er eigenlijk gebeurt is dat er nu nog even geld wordt uitgegeven, maar dat het college voor 2010 geen nieuw beleid meer wil. Met andere woorden: een volgend college zit met de gebakken peren.
Voor het opstellen van de volgende begroting vraagt GroenLinks zich af of we ons als raad wel voldoende het grote verschil realiseren tussen de begroting die we in november vaststellen en wat die begroting, na vaststelling van alle wijzigingen, aan het eind van het jaar uiteindelijk is. Zo spraken we in november 2007 over 56 mio en was de begroting na wijziging uiteindelijk 91 mio. Praten we bij het vaststellen van de begroting wel over het juiste bedrag?
Als college en raad vinden we dat er teveel rijksbeleid op ons afkomt waar geen dekking voor is en waardoor onze gemeente in de problemen komt. Is het dan niet tijd om met zijn allen een signaal af te geven richting Den Haag?
Het is bekend dat GroenLinks niets ziet in de stadhuisplannen en we horen nu ook aarzelingen bij andere fracties. Misschien zou er ook gekeken moeten worden naar wat organisaties als vereniging Hendrik de Keyser zou kunnen betekenen voor Culemborg. Dat zou op zijn minst onderzocht moeten worden.
GroenLinks vindt dat we voorzichtig moeten zijn met korten op welzijn. Als je meer werklozen krijgt heb je misschien wel méér welzijn nodig. Met bezuinigingen op activiteiten en diensten voor mensen die het moeilijk hebben moeten we zeer terughoudend zijn.
Op dit moment heeft de fractie onvoldoende in beeld wat er wordt gedaan aan zaken als bevordering van diversiteit en integratie. In elk stuk uit de financiële cyclus wordt de participatiemeter genoemd. Maar dat blijkt een beperkt instrument te zijn voor een beperkte groep.
Voor 2010 wil GroenLinks dat de aanbevelingen van de Rekenkamer op het gebied van externe inhuur en het aanbestedings- en inkoopbeleid worden uitgevoerd.
Het punt waar ecologie, economie en sociale belangen voor huidige en toekomstige generaties bij elkaar komen, dat heet nou duurzaamheid. GroenLinks heeft het wat dat betreft gemakkelijk want bij elk voorgesteld beleid zal voor GroenLinks duurzaamheid de toetssteeen zijn.
Op 25 juni vond het debat voor de Kadernota 2010 plaats. In de Kadernota geeft de gemeenteraad het college richtlijnen (kaders) mee voor het (financieel) beleid van 2010 en de jaren erna. Het is de gewoonte dat, voorafgaand aan het debat, elke fractie een algemene beschouwing uitspreekt.