De afgelopen weken heeft GroenLinks tijdens gesprekken in de stad, hele concrete vragen gehoord over BonVie/De Ontmoeting, Redichemse Waard en het terugdringen van fijnstof. Belangrijke onderwerpen waar wij graag antwoorden op willen. Commissieleden Conny de Laat, Bas de Jong en fractievoorzitter Tim de Kroon hebben daarom schriftelijke vragen gesteld aan het College. 

BonVie/De Ontmoeting
Als gevolg van veranderde wetgeving vindt momenteel rond BonVie een aantal ingrijpende wijzigingen plaats, waarbij Elk Welzijn het formele huurderschap overneemt van Kleurrijk Wonen. De gemeente investeert hierbij €40.000 in de kosten voor de huur. Uitgangspunt hierbij is dat de huidige ontmoetingsfunctie van BonVie gehandhaafd blijft. Het College heeft hier een informatienotitie over naar de raad gestuurd (18 december 2017). GroenLinks wil o.a. graag weten welke opdracht er meegegeven is aan Elk Welzijn en op welke wijze de Beheerder, Stichting Proeftuin De Ontmoeting en gebruikers actief in het proces betrokken worden en samen met hen invulling wordt gegeven aan BonVie nieuwe stijl.

Redichemse Waard

De afgelopen maanden zijn de gemeente, het Collectief Redichemse Waard en eigenaar (Sanderse) bij monde van zijn vertegenwoordiger en aannemer Van Waning in gesprek om te kijken of een gezamenlijke oplossing mogelijk is. Onder de kaders die raadsbreed zijn gesteld (26 januari 2017) voor een duurzaam gebruik, inclusief inrichting en beheer van de Redichemse Waard. De fractie van GroenLinks is zeer benieuwd naar de voortgang, wat er in de tussentijd gebeurt bijvoorbeeld als het gaat om handhaving, en of er een onderbouwd Plan B wordt voorbereid, mocht dat nodig zijn.

Terugdringen van fijnstof
In de jaren 2013-2015 zijn er in Culemborg maatregelen genomen om de luchtkwaliteit in overeenstemming te brengen met de Europese normen. Concreet ging het er om de verkeersintensiteit en de stagnatie op de Stationsweg te verminderen, hier bleek het grootste knelpunt. Om dit te bereiken zijn destijds twee projecten uitgevoerd: de nieuwe aansluiting op de N320 en het verbreden en/of verwijderen van de rotonde aan de westzijde Parallelweg. Beide projecten kwamen in aanmerking voor subsidie uit het Regionaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit. Volgens modelberekeningen zou de luchtkwaliteit aan de Stationsweg hiermee moeten voldoen aan de Europese normen. GroenLinks wil weten of dat inderdaad zo is.