Vanwege Corona-maatregelen vergadert de Culemborgse gemeenteraad zoveel mogelijk online, in elk geval tot 1 juni, ook al is de politiek uitgezonderd door het kabinet omdat raadsvergaderingen wettelijk verplichte samenkomsten zijn. Gezondheid voorop.

Onze Mischa zat de eerste digitale commissievergadering op dinsdagavond 7 april voor. Er is gesproken over het volgende.

Regionaal programma werklocaties & bedrijventerreinen in Rivierenland
GroenLinks heeft gevraagd:
> of Culemborgse Spoorzone-ontwikkeling met betaalbare woningen van betekenis is voor dit raadsvoorstel?
> hoe kijkt het college naar een bijna vol bedrijventerrein Pavijen? Want voor GroenLinks is de naastgelegen Nieuwe Hollandse Waterlinie van grote waarde.
> welke concrete ambitie en plannen zijn er t.a.v. klimaatadaptatie & duurzaamheid op Pavijen én worden bijv. NVWC en Vrijstad Energie hierbij betrokken?
> op welke manier sociaal ondernemerschap op de agenda van regio Rivierenland staat, om juist ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt verder te helpen?

In beantwoording benoemt wethouder Monica Wichgers de Spoorzone als een ander soort ontwikkeling waar we mee doorgaan en die losstaat van dit plan.
Voorlopig is uitbreiding van het Culemborgse bedrijventerrein Pavijen niet aan de orde. Er is een bestemmingsplanwijziging en daarmee instemming van de gemeenteraad nodig om het bedrijventerrein evt. verder uit te breiden. Lokaal wordt o.a. Vrijstad Energie betrokken en regionaal zal de wethouder deze samenwerking met lokale organisaties benoemen.
Sociaal ondernemerschap staat op de regionale agenda, maar vooral is iedere gemeente daar zelf mee bezig. GroenLinks denkt er over om op dit punt nog een amendement of motie in te dienen.

Meerjaren baggerplan watergangen Culemborg 2020-2030
GroenLinks vraagt of samenwerkingskansen met het Waterschap voldoende worden benut: daarmee zijn werk & kosten te besparen. Wethouder Joost Reus vertelt dat gemeente Culemborg de watergangen van het Waterschap in Culemborg meeneemt & die samenwerking al praktijk is: mooi!

Ook is GroenLinks benieuwd of de PFAS-problematiek nog gevolgen heeft voor Culemborg. De wethouder geeft aan dat baggerwerkzaamheden vanaf 2021 en verder door kunnen vanwege aangepaste PFAS-normen.

Vaststellen beschoeiingenplan
GroenLinks vindt het beschoeiingenplan goed voor de komende jaren zodat gedaan kan worden wat nodig is om de oevers in Culemborg te beschermen en bijv. een naastgelegen weg niet wegzakt als gevolg van waterkracht. We hebben alleen een financiële vraag en stellen die nog schriftelijk.

Korte raadsvergadering
Na afloop van de digitale commissievergadering was in de woorden van burgemeester Gerdo van Grootheest ‘de meest bizarre raadsvergadering ooit’ met nul aanwezige raadsleden om het quorum niet te halen. Dit is van te voren zo afgesproken, zodat in een volgende raadsvergadering met aanwezigheid van minder dan de helft van raadsleden besluiten genomen kunnen worden in deze Coronacrisis.

Donderdag verder
De burgemeester heeft deze bijzondere raadsvergadering uitgeschreven op donderdag 9 april om 20u, met dezelfde agenda. Naar verwachting komen alleen fractievoorzitters & een benoemingscommissie van raadsleden, met inachtneming van o.a. de 1,5 meter afstand. Op deze manier kan er toch gestemd worden over een wethoudersvoordracht (dat kan alleen schriftelijk) en hamerstukken.

Kijk mee
Alle digitale commissie- en raadsvergaderingen blijven live te volgen & terug te kijken vanuit huis via culemborg.raadsinformatie.nl.