Afgelopen maandag sprak de gemeenteraad over de voorjaarsnota. Het resultaat? Groen licht voor de binnenstad-regisseur die samen met ondernemers, vastgoedeigenaren & gemeente aan de slag gaat voor een bruisende binnenstad. Ook een unaniem aangenomen amendement van GroenLinks-raadslid Conny de Laat & Rinske van Noortwijk (D66) om het gehele budget voor burgerinitiatieven te behouden én ten volle te benutten. In de raadscommissie was verder volop aandacht voor de 'gemeenschappelijke-regelingen' waarin Culemborg samenwerkt met andere gemeenten. Gesproken is o.a. over de GGD, Veiligheidsregio & Werkzaak.

GGD
Voor het eerst zijn dit jaar een aantal Culemborgse raadsleden, waaronder onze Mischa Peters, intensief betrokken geweest bij de reactie (formeel: zienswijze) van de raad op de jaarrekening 2018 en begroting 2020 van GGD Gelderland-Zuid. In de zienswijze vraagt de raad aandacht voor de grote verschillen tussen deelnemende gemeenten en wij zouden graag meer mogelijkheden zien voor maatwerk, zoals een keuze voor gezondheidsmakelaars. Ook in de jaarverslagen verwachten we meer aandacht voor de resultaten in afzonderlijke gemeenten. We kijken kritisch naar de gevraagde budgetverhoging voor toezicht op de kinderopvang: we zien onvoldoende onderbouwd waarom deze noodzakelijk is. Hier stemt de gemeente Culemborg daarom niet mee in. 

Veilig Thuis
Naast de gehele GGD-begroting is ook die van organisatie-onderdeel Veilig Thuis onder de loep genomen. Aangezien deze organisatie relatief nieuw is en wetgeving aan verandering onderhevig, was het lastig in te schatten hoeveel werk er komend jaar is en hoeveel budget nodig. De raad kan kiezen uit zes scenario's en Culemborg heeft gekozen voor een scenario dat niet het goedkoopste is, maar ons inziens wel de meest realistische inschatting. Het blijft spannend of het Veilig Thuis gaat lukken om binnen deze begroting te blijven. GroenLinks zal deze ontwikkeling goed blijven volgen, in de eerste plaats vanuit het perspectief van inwoners.​

Werkzaak
Het is altijd welkom als een organisatie het goed doet, wat geld terug laat komen naar gemeenten zoals blijkt uit het resultaat van Werkzaak over 2018. Ook mooi om te zien dat Werkzaak prijzen binnenhaalt voor eigen trajecten en samenwerking met lokale werkgevers en sociaal maatschappelijke initiatieven zoals Taxi Voet en Cooperatie van Makers. Dat was het positieve.

Tegelijkertijd zien we de bedrijfsvoeringskosten stijgen van 6 naar 9 miljoen euro. Dat is eenderde (!) van het totaal en onvoorzien. GroenLinks-fractievoorzitter Tim de Kroon vraagt wat Werkzaak kan doen om hier dit jaar nog wijziging in aan te brengen? Want het college roept op tot actie, maar houdt wel duidelijk rekening met deze financiële tegenvaller door de stelpost sociaal domein in te zetten, dit jaar en komende jaren structureel. GroenLinks wil hierop aanscherping van de zienswijze. De wethouder vond dit een goed voorstel en neemt dit over.

GroenLinks heeft verder gevraagd of Werkzaak onafhankelijk cliëntervaringsonderzoek laat uitvoeren om van te leren en verbeteren. De wethouder gaf aan dat dit onderzoek op dit moment loopt, en later dit ajar krijgt de gemeenteraad hier de uitkomsten van.

Tot slot hebben we een pleidooi gehouden voor een mensgerichte aanpak in het sociaal domein. De werkwijze van Werkzaak hoort daar natuurlijk bij. Daarom zet GroenLinks in op een regelarme bijstand (zoals we in een eerdere zienswijze ook al hebben aangekondigd), maatwerk en specifieke begeleiding voor statushouders. Het laatste gebeurt bij Werkzaak. Kan het college ook aangeven op welke manier Werkzaak kijkt, dan wel invulling geeft aan regelarme bijstand? De wethouder is in gesprek met Werkzaak over een regelarme bijstand en komt in het najaar van 2019 met een informatienotitie regelarme bijstand in combinatie met de uitkomsten van de pilot samenwerking Werkzaak met sociaal ondernemers.

RAR
Het Regionaal Archief Rivierenland (RAR) heeft voor 2020 een hogere inwonersbijdrage nodig vanuit Culemborg. GroenLinks is hier kritisch op, net als het college. GL commissielid Marlon Donck heeft daarom gevraagd naar de meerwaarde van RAR voor inwoners van Culemborg, en om dit echt zichtbaar te maken. Wethouder Monica Wichgers gaf aan dat ze de RAR heeft gevraagd om mogelijkheden in kaart te brengen voor extra budget, en dat door het RAR onze stadshistorie bewaard blijft en dit van belangrijke betekenis is.

Regio Rivierenland
GroenLinks-commissielid Jeroen Windhorst vroeg naar de financiële tekorten in de Wmo (huishoudelijke hulp en ondersteuning) en of de Regio Rivierenland gestart is met veranderingen om meer zicht te krijgen op welke kosten er op ons afkomen i.p.v. verrast worden? Ja, is het antwoord. De wethouders zijn hier volop gezamenlijk mee aan de slag.

Avri
Uit de jaarstukken en Avri-begroting blijkt dat de afvalstoffenheffing waarschijnlijk volgend jaar wederom stijgt. Dit komt doordat de prijzen voor verwerking en hergebruik van plastic, gft en papier onderhevig zijn aan flinke schommelingen op de wereldmarkt. As China bijv. besluit haar papier ergens anders vandaan te halen, dan merken wij dat hier in de prijs voor oud papier. GL-raadslid Bas de Jong geeft aan: "Vervelend dat we hier weinig aan kunnen doen, maar GroenLinks is blij met de toezegging van de wethouder om in Avri-regioverband na te denken over manieren waarop de organisatie meer bestand kan worden tegen dit soort niet-beïnvloedbare ontwikkelingen, bijvoorbeeld door andere activiteiten op te pakken die geld opleveren." De wethouder kijkt hoe de raad hierbij betrokken kan worden.

Veiligheidsregio
GroenLinks-raadslid Conny de Laat vindt het goed dat er aandacht is in de stukken voor de toenemende werkdruk van ambtenaren in de evenementen-administratie. En vraagt verder naar de consequenties wanneer de gemeenteraden, zoals wordt voorgesteld in de zienswijze, geen toestemming geven voor de extra incidentele en structurele meerkosten voor meerjarenonderhoud van brandweerkazernes? Burgemeester Gerdo van Grootheest vindt het ook erg vervelend dat dit nu pas bekend is geworden, vooral middenin het lopende begrotingsjaar, maar verwacht straks van het bestuur van de Veiligheidsregio een inhoudelijk antwoord hierop.