Hoe maak je gebruik van aanwezige kennis en ervaring in de stad, sluit je aan bij initiatieven en kom je lokaal tot goede besluiten met draagvlak? Kortom: hoe participeer je als gemeente?
Praat je vooral óver of mét bewoners? Hierover ging het 1e GroenLinks Café in Culemborg op vrijdagavond 14 september bij Lekkers aan de Lek. 

Expert Hein Albeda trapte af met enkele participatievoorbeelden uit het land, zoals een G1000 waarbij willekeurig 1000 inwoners werden gevraagd mee te denken over duurzaamheid. Opvallende uitkomst was dat er een ambitieuzere agenda uit voortkwam dan bestuurders zelf hadden bedacht. Of heel concreet waarbij drie soorten bankjes in een woonwijk werden neergezet en inwoners hun voorkeur konden aangeven. Het bankje met de meeste stemmen werd het ook écht.

In het kader van het Culemborgse raadsprogramma en het daarin opgenomen democratisch akkoord, deed Hein de suggestie om een 'stadsdemocraat' te benoemen die toeziet op de uitvoering van de beschreven participatie ambities. Een interessant idee!

Participatie betekent voor Hein: durven experimenteren, altijd bedenken of je iedereen hebt bereikt die je vooraf wilde bereiken en laten zien wat je met de inbreng doet! Dan kan er vertrouwen ontstaan of groeien tussen inwoners en de politiek. Geen participatie voor de vorm. Tot slot waarschuwde hij ervoor om uit angst voor niet-representativiteit nu niks te doen aan participatie. Dat zou zonde zijn.

GroenLinks-raadslid Conny de Laat nam vervolgens het stokje over. Aan de hand van de volgende vier stellingen gingen ca. 25 deelnemers met elkaar in gesprek:
   "Goede participatie start met het organiseren van meer ontmoetingen en informele gesprekken in de stad"
   "Met burgerparticipatie bereik je altijd maar een deel van de inwoners en is dus nooit representatief"
   "Zeggenschap delen met bewoners tast de autoriteit van de politiek verder aan"|
   "Online tools voor burgerparticipatie zijn eenzijdig en te beperkt om beslissingen op te baseren"

Ook beoordeelden de aanwezigen negen nieuwe participatievormen die de gemeente Culemborg zou kunnen inzetten, zoals een buurtbegroting, consensusconferentie of motiemarkt. 

We bedanken iedereen voor hun actieve inbreng en kritisch meedenken. Als GroenLinks gaan we hiermee aan de slag: met iedereen die dat ook wil!

Dit 1e GroenLinks Café vonden we een hele leuke uitwisseling op dit thema en smaakt zeker naar meer. 

Op woensdagavond 30 januari houden we daarom het volgende GroenLinks Café. Onderwerp is dan Culemborg: Fiets- en wandelstad?!

Je bent van harte welkom!