Afgelopen week kwam afvalverwerker Avri met het bericht dat ze extra tijd nodig heeft voor de plaatsing van ondergrondse containers, ook in Culemborg. Omdat er onbekende kabels en leidingen zijn gevonden en op basis van de inbreng van inwoners er ruim 60 containers meer komen in Rivierenland.

Dit laatste is goed nieuws, ook omdat dit geen hogere kosten met zich meebrengt dan begroot: er is een aanbestedingsvoordeel zo bleek maandagavond 19 november tijdens een bijeenkomst van de Avri voor raadsleden. GroenLinks-raadslid Bas de Jong was erbij. GroenLinks heeft wel zorgen & stelde deze avond daarom vragen over de gevolgen van het uitstel en hoe nu verder.

De meest prangende vragen die GroenLinks heeft:
- Over hoeveel maanden uitstel gaat het?
- Brengt dit extra kosten met zich mee? En zo ja, wie dat gaat betalen?
- Biedt dit ook kansen, doordat bijv het gescheiden inzamelen van incontinentiemateriaal nu meegenomen wordt?

Duidelijk is dat de Avri hier druk mee bezig is. Op 3 december zal het dagelijks bestuur, bestaande uit wethouders van deelnemende gemeenten in Rivierenland, een aantal keuzes voorgelegd krijgen.

GroenLinks kijkt erg uit naar de uitkomst hiervan. Waar nodig zullen we een debat aanvragen als blijkt dat inwoners met onnodig hoge kosten worden geconfronteerd of wanneer de afvalscheidingsdoelstellingen in het gedrang komen.

We houden je op de hoogte.